Fakultet dramskih umjetnosti, 28.12.2020

Profesor Ljumović: Knjige su posebno značajne u ovoj specifičnoj godini za umjetničku produkcijuProfesor Fakulteta dramskih umjetnosti Janko Ljumović dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta.

“Nagrada koja nastaje inicijativom kolega, odnosno prijedlogom Vijeća fakulteta upućena Rektoru Univerziteta Crne Gore za dodjelu predstavlja važnu referencu koja mi je posebno draga jer ističe rezultat stručne monografije Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište, koju je ove godine objavilo Udruženje dramskih umjetnika Crne Gore i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice. Knjiga odražava kolektivitet Fakulteta dramskih umjetnosti, koji počiva na mnoštvu saradničkih veza, posebno unutar pozorišta kao kolektivne umjetnosti. U uvodu knjige napisao sam da je ona osim istraživačkog i profesionalnog iskustva, utemeljena i na ljepoti suodnosa sa savremenicima pozorišta“, prenio je utiske o nagradi profesor Ljumović.

Profesor Ljumović  publikovao je, u 2020. godini, pored stručne monografije „Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište“ i knjigu eseja „Pozorište kao kapital“, u izdanju Matice crnogorske.

Stručna monografija donijela je novi tekst o saradničkim vezama unutar pozorišne umjetnosti i rada na pozorišnoj predstavi, dok knjiga eseja predstavlja refleksiju na crnogorske pozorišne teme i tekstove koji su nastajali prethodnih godina

„Knjige su posebno su značajne u ovoj specifičnoj godini za pozorište i umjetničku produkciju uopšte. U godini za nama, u kojoj je pandemija Covida-19 u velikoj mjeri ugrozila funkcionisanje kulturnog sektora, umjetničke produkcije i posebno pozorišta kao žive umjetnosti, neodvojive od publike. Satisfakcija da se djeluje u polju pozorišta i pozorišne umjetnosti uprkos pandemiji, kroz mišljenje o njemu predstavljao je uzbudljiv prostor nastanka knjige, i načina kako je urednički i dizajnerski kreirana“, kazao je profesor Ljumović.

Kada je riječ o daljim planovima, profesor Ljumović kaže da je refleksija stručne monografije u regionu  dovela do otvorenih poziva i ideja projekta prevoda na slovenački i makedonski jezik, što potvrđuje i stanovište recenzenata da je riječ u jedinstvenoj knjizi u regionu.

„Kao u  svakom individualnom primjeru razvoja akademske kareijere desi se trenutak kada se intenzivnije okrenete pisanju, i to je upravo prostor kome želim da se posvetim u narednom periodu. Pisanju i uređivanju knjiga“, rekao je on.

Profesor Ljumović je bio programski urednik  Regionalne konferencije u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Fakulteta dramskih umjetnosti UCG-a "Politika i pozorište - sjećanje na stvarnost", koja će ovih dana ishodovati  zbornikom radova.

Predavač je regionalne škole u organizaciji FKA, a njegov rad za međunarodni zbornik radova Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, posvećen  40 godina dugom radu  prof. emerite Milene Dragićević Šešić, u ovoj godini je prihvaćen.

 

Povezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/99911-zasluznim-pojedincima-dodijeljena-priznanja-za-posebne-doprinose-razvoju-univerziteta-crne-gore

 

Medijske objave:

http://rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/304737/ucg-dodijelio-priznanje-janku-ljumovicu.html

https://www.cdm.me/drustvo/ljumovic-knjige-su-posebno-znacajne-u-ovoj-specificnoj-godini-za-umjetnicku-produkciju/

https://www.antenam.net/kultura/183576-ljumovic-knjige-su-posebno-znacajne-u-ovoj-specificnoj-godini-za-umjetnicku-produkciju

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokumenti

Broj posjeta : 415