Dogovoreno ponovno izdavanje kapitalnog Njegoševog djela „Noć skuplja vijeka” i vrijedna donacija biblioteci Filozofskog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prodekan prof. dr Marijan Premović, 10. juna 2022. godine, imao je sastanak sa slikarom Mirkom Mrkićem, koji je vlasnik izdavačke kuće Interpress iz Beograda. Povod susreta i razgovora bio je dogovoreni otkup autorskih prava za divot izdanje „Noć skuplja vijeka”, Petra II Petrovića Njegoša. Naime, Filozofski fakultet je zajedno sa izdavačkom kućom Interpres 2007. godine objavio ovo kapitalno izdanje na osam jezika: crnogorski, ruski, italijanski, francuski, nemački, engleski, španski i kineski. Današnjem sastanku prisustvovala je nekadašnja dekanka prof. dr Bojka Đukanović, koja te 2007. godine bila inicijator ove značajne ideje i izdavač ispred Filozofskog fakulteta. Izdanje iz te godine teško je dostupno, pa je zato Filozofski fakultet u saradnji sa Filološkim fakultetom, a u cilju promocije naše nacionalne kulturne i jezičke baštine otkupio autorsko izdanje ovog projekta od Mirka Mrkića, kao jedinog titulara imovinskih autorskih prava. Likovnu opremu za ovo divot izdanje odslikala je Olja Ivanjicki. Ugovorom je dogovoreno da autor daje dozvolu da se može koristiti ovo djelo kao sopstveno izdanje na neograničenom broju izdanja i primjeraka. Ugovoreno je da se zadrži oblik i forma postojećeg izdanja, a da u impresumu budu navedena imena autora: Olje Ivanjicki i Mirka Mrkića, kao i imena svih prevodilaca pjesme.

U ime dugogodišnje uspješne saradnje direktor izdavačke kuće g. Mrkić polonio je biblioteci Filozofskog fakulteta blizu sedmdeset publikacija iz svoje produkcije. U ime Fakulteta prodekan Premović najsrdačnije se zahvalio na ovom izuzetno vrijednom poklonu, koji će veoma koristiti studentima, saradnicima i profesorima. U prilogu se nalazi spisak doniranih knjiga.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.