Održan Međunarodni naučni skup ,,Etnologija i leksikoni – iskustva i ideje“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prof. dr Lidija Vujačić je učestvovala na međunarodnom naučnom skupu ,,Etnologija i leksikoni – iskustva i ideje“ koji je 8. novembra održan u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti. 

U svom izlaganju, pod nazivom Etnologija i/ili antropologija u Crnoj Gori – ograničenja i mogućnosti, se osvrnula na nove teorijsko-metodološke pristupe i, posebno, na aktuelne istraživačke perspektive i diskurse u sociokulturnoj antropologiji, poput fenomena medijalizacije društva, globalizacije kulture, hiperpotrošnje, fluidnosti identiteta, relativizacije vremena i prostora zahvaljujući novim tehnologijama itd. Takođe, govorila je i o načinu na koji će novi fenomeni odnosno antropološki pojmovi, kao izraz inovirane etnografske građe i civilizacijskog trenutka, biti uvršteni i obrađeni i u Leksikonu etnologije Crne Gore. 

Na skupu su govorili i: Dragana Radojičić, Etnografski institut SANU, Beograd;Vladimir Roganović, “Službeni glasnik”, Beograd: Jana Pospíšilová, Institute of Ethnology – Czech Academy of Sciences, Department in Brno; Miroslav Válka, Institute of European Ethnology, Faculty of Arts of the Masaryk University; Ingrid Slavec Gradišnik, ZRC SAZU (Research Centre of the Slovenian Academy of Sciences and Arts); Milica Nikolić, Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO; Branko Banović, JU Zavičajni muzej Pljevlja; Dušan Medin, Društvo za kulturni razvoj ,,Bauo”, Petrovac; Ljubica Radović-Miličić, JU Muzeji i galerije Budve i Zlata Marjanović, Katedra za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.

Učesnike skupa pozdravio je akademik Dragan K. Vukčević, predsjednik CANU.

Opširnije na: https://www.canu.me/vijesti/odrzan-medjunarodni-naucni-skup---etnologija-i-leksikoni--iskustva-i-ideje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.