Autorski rad doc. dr Radoja Golovića uvršten u Enciklopediju ruske filosofije




Autorski rad doc. dr Radoja Golovića uvršten u Enciklopediju ruske filosofije

U izradi  nove i obimne  enciklopedije „Ruske filosofije”, ambiciozno koncipiranom i uspješno okončanom dugogodišnem (2015-2020) naučnom projektu jednog od najpoznatijih svjetskih univerziteta, Moskovskog Državnog Univerziteta M.V. Lomonosov,  kao saradnik i istraživač učestvovao je i predstavnik Univerziteta Crne Gore, dr Radoje Golović, docent na Studijskom programu za filozofiju, Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Svečana promocija nove i obimne  enciklopedije „Ruske filosofije”, na 920 strana, u čijoj izradi su učestvovali filosofi-autori enciklopedije, članovi, gosti kluba Zinovjeva i novinari, održana je 21. januara 2020. god. u Moskovskom međunarodnom multimedijalnom centru „Rusija danas” bila je upriličena.

Treće, dopunjeno i prošireno izdanje enciklopedije sadrži preko 4.000 odrednica (od čega više od 1000 predstavljaju autorski radovi) o ličnostima, filosofskim pravcima, školama i učenjima, pojmovima, terminima i filosofskim djelima čiji su autori vodeći specijalisti iz oblasti filosofije, etike, estetike, sociologije, teologije, politikologije i psihologije.

Ovaj veliki događaj u kulturnom životu Evrope i najznačajniji filosofsko-istraživački i naučni projekat u Rusiji u poslednjih nekoliko decenija, inicirala je i realizovala grupa profesora sa katedre za istoriju ruske filosofije Filosofskog fakulteta Moskovskog Državnog Univerziteta M.V. Lomonosov na čijem čelu se nalazio akademik Ruske Akademije Humanističkih Nauka i Ruske Akademije Prirodnih Nauka, zaslužni profesor Moskovskog univerziteta, Mihail Aleksandrovič Maslin.

Autorski rad Golovića pod nazivom „Etika preobraženog erosa“ uvršten je u pomenutu enciklopediju i time kao jedini predstavnik iz Južne Evrope i de facto promovisan u vodećeg evropskog i svjetskog specijalistu iz oblasti ruske filosofije. Nakon nagrade za najbolju doktorsku disertaciju iz oblasti filosofskih nauka na pomenutom čuvenom ruskom univerzitetu, ovo je drugi veliki uspjeh i kruna njegove dosadašnje akademske i profesionalne karijere.

 

Više na linku: http://pressmia.ru/special_zinoviev_club/20200121/952629833.html 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.