Iz studentskog ugla: Dobra komunikacija sa upravom Filozofskog fakulteta formula uspjeha onlajn nastave




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore brzo su se prilagodili onlajn nastavi u novonastalim okolnostima opasnosti od globalne pandemije i do sada, izuzev kratkoročnih tehničkih problema, nastava je funkcionalna, kazao je povjerenik ovog fakulteta Marko Popović.

„U početku su se javljali studenti koji nijesu bili u mogućnosti da se uloguju na platformu, ali je i to riješeno. Prednosti ovog načina nastave su što sve možemo da radimo u udobnosti svog doma, što je velikom broju studenata olakšavajuća okolnost, uzimajući u obzir činjenicu da pojedini putuju iz jednog grada u drugi, a to za sobom povlači veliku uštedu novčanih sredstava“, kazao je Popović

Onlajn nastava je, smatra on, funkcionalna, uz nedostatke koja se ogleda u pronalaženju litearature koja ne postoji elektronski, i do koje se teže dolazi, s obzirom na to  da fotokopirnice ne rade, kao i otežane interakcije s profesorima koja je lakša u realnoj nastavi.

Image"Pored prednosti da nastavu prate iz udobnosti svog doma, učestalost komunikacije studenata sa profesorima putem mejla je veća, pa daje studentima određenu slobodu i autonomiju da gradivo "prelaze" i uče kad njima najviše odgovara. Nekome odgovara preko dana, nekome u toku noći i to je možda jedna od prednosti u odnosu na živu nastavu", rekao je Marko.

Smatra da onlajn nastava koja se trenutno sprovodi na svim univerzitetskim jedinicama može da odgovori potrebama studenata, izuzev pojedinih predmeta za koje je potrebna praktična nastava.

Kada je u pitanju informisanje studenata, sve informacije mogu naći na sajtu Univerziteta Crne Gore www.ucg.ac.me, a kaže da on, kao predstavnik studenata, stalno komunicira sa njima putem mejla, društvenih mreža i telefona.

"Profesori postavljaju gradivo na stranici fakulteta, u okviru zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore. Sve studentske nedoumice trudim se da otklonim na što brži i efikasniji način, a sve uz pomoć Uprave fakulteta i profesora", dodao je Marko.

Marko ističe da u ovoj situaciji više vremena provodi uz knjigu nego inače.

"Pored učenja treniram, relaksiram se uz gledanje filmova, a isto tako veliki dio svoga vremena provodem prateći dešavanja na Univerzitetu i komunicirajući sa svojim kolegama", kaže on.

Svojim kolegama poručuje da budu izuzetno strpljivi i prate instrukcije Vlade Crne Gore i Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

"Strpljenje je trenutno jedino oružuje koje možemo imati protiv pandemije. Sve će doći na svoje. Izlazićemo, provodićemo vrijeme sa nama dragim ljudima, šetaćemo, radićemo sve što smo radili prije ovoga. A za sad je najbitnije da ostanemo u svojim kućama. Zbog nas, zbog naših kući i zbog cjelokupne zajednice. Od nas samih zavisi i nečiji život ili možda više života", poručuje student povjerenik.

 

Medijske objave:

https://www.onogost.me/drustvo/dobra-komunikacija-sa-upravom-filozofskog-fakulteta-formula-uspjeha-onlajn-nastave

https://makanje.me/clanak/1868

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.