Dekan Barović: Na Filozofskom fakultetu provjera znanja u skladu sa mogućnostima studenata i standardima kvaliteta




Dekan Barović: Na Filozofskom fakultetu provjera znanja u skladu sa mogućnostima studenata i standardima kvaliteta

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore provjera znanja će se realizovati u skladu sa mogućnostima studenata i standradima kvaliteta visokog obrazovanja, kazao je dekan ovog fakulteta prof. dr Goran Barović.

„Trenutni problem je nemogućnost pojedinih studenata da pristupe onlajn provjeri znanja, ali i nemogućnost pristupa bibliotečkim fondovima, arhivima,  nemanje instrumenta, kao kod predmeta muzičke kulture, ali i nemogućnost nabavke materijala zbog zatvorenih knjižara, kao kod predmeta likovne kulture ili izvođenja terenske nastave na geografiji“, ističe on.

ImageNa ovom fakultetu je, navodi on, odmah po sprovođenju mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, započeta onlajn organizacija nastave.

Dekan Barović objašnjava da na studijskim programima fakulteta, na kojima se izučavaju psihologija, sociologija, filozofija, istorija, geografija, pedagogija,  predmeti kod kojih postoji praktičan rad i provjera znanja je veoma mali.

„Radi se o predmetima na studijskim programima obrazovanja učitelja i predškolsko vaspitanje i studijskom programu geografija. Studenti su se snalazili na razne načine, ali ipak problem nije prevaziđen do kraja. Razumjećemo da neki studenti nijesu bili u mogućnosti da dođu do muzičkih instrumenta, do pribora za slikanje i slično“, objašnjava dekan Barović.

Dekan Barović je kazao da očekuje da će, uz promjene zabrane mjera kretanja i okupljanja, doći i do eliminisanja trenutnih prepreka, kao i početka dijela nastave i provjera znanja na fakultetu.

„Povratne informacije od studenata za sada potvrđuju visok kvalitet nastave koja je organizovana putem virtulenih učionica“, ističe Barović.

Naravno, smatra on, učionica bi bila bolje mjesto za nastavu, ali su se u uslovima vanredne situacije snalazili na najbolji mogući način. Preko 95% nastave se, kako ističe, izvodi u punom kapacitetu dok je vrlo mali broj uslovljen posebnim okolnostima realizacije, kao što su muzičko i likovno vaspitanje i terenska nastava na geografiji.

„Možemo reći da je odziv studenata bio maksimalno moguć, jer moramo biti svjesni da svi studenti nemaju mogućnost pristupu onlajn nastavi, pa su ove nedostatke rješavali na drugi način. Kao dopuna platformama Zoom i Moodle, sa studentima su formirane Viber grupe, mejling liste i drugi načini komunikacije kako bi im dostavili materijale koje je potrebno savladati“, kazao je dekan Barović.

 

Medijske objave:

https://makanje.me/clanak/1985

https://www.portalanalitika.me/clanak/dekan-barovic-na-filozofskom-fakultetu-provjera-znanja-u-skladu-sa-mogucnostima-studenata-i-standardima-kvaliteta

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.