Evropsko istraživanje društva - onlajn razmjena iskustava




U cilju pripreme desete runde istraživanja koja će po prvi put uključiti Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo i Gruziju, održan je onlajn sastanak kordinatora ESS-a (Evropsko istraživanje društva).

Namjera sastanka je bila da se novouključene zemlje upoznaju sa dosadašnjim iskustvima Crne Gore i Srbije kao zemalja koje su već učestvovale u ranijim rundama ovog respektabilnog evropskog istraživanja.

Već iskusni u organizovanju ove vrste istraživanja, članovi timova Crne Gore i Srbije su upoznali ostale sa svim fazama dugotrajne i ozbiljne pripreme istraživanja i sa koracima u sprovođenju terenskog rada.

Rukovodilac Evropskog istraživanja društva za Crnu Goru je prof. dr Olivera Komar sa Fakulteta političkih nauka, koja će voditi i sledeću rundu istraživanja, dok je u promovisanju ovog projekta uključena regionalna koordinatorka dr Nataša Krivokapić sa Filozofskog fakulteta. Ovaj projekat predstavlja primjer uspješne saradnje fakultetskih jedinica Univerziteta Crne Gore.

Osnovne teme kojima se bavi Evropsko istraživanje vrijednosti pokrenuto 2001. godine su demokratija, politika, ljudske vrijednosti, upotreba medija, etnički i nacionalni identitet, religija, društveno povjerenje, povjerenje u institucije i sl. Svake druge godine se ovim istraživanjem proizvodi izvanredna baza podataka na osnovu koje se mogu pratiti mnoge promjene u evropskim društvima, a tiču se migracija, porodičnih odnosa, klimatskih promjena, reforme socijalne politike, povećanja populizma i sl, a za sledeću rundu je planirano uključivanje nove teme a to je ispitivanje posledica COVID-a 19.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.