Fakultet likovnih umjetnosti

Nagrada Grand prix Crnogorskog likovnog salona "13. novembar" pripala profesorici Mileni Jovićević
Nagrada Grand prix Crnogorskog likovnog salona "13. novembar" pripala profesorici Mileni Jovićević

Nagrada Grand Prix pripala je profesorici Mileni Jovićević sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore, za rad „Everything Will Come to an End / Svemu će doći kraj”, dok je prodekanici za međunarodnu saradnju doc. Maji Šofranac pripala ravnopravna nagrada za rad “MIND SET #2".

Crnogorski likovni salon „13. novembar“, koji je otvoren u petak 12. novembra 2021, pravi otklon od standardnih paradigmi, hijerarhija i normi i daje mogućnost novog promišljanja, saopšteno je na otvaranju.

Ovogodišnji Salon održava se pod nazivom „And…what about tomorrow?/ I… što ćemo śutra?“, a posjetioci izložbu mogu posjetiti u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ do 15. decembra.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, rekao je  da mu je drago što je lokalna uprava i ove godine uspjela da na zavidnom nivou organizuje Salon i da pomjeri granice umjetničkog izražavanja.

„Selektorka salona, naša uvažena Maša Vlaović, pažljivo je birala radove kako bi se obezbijedilo bogatstvo različitih pristupa. Time je ispunjen i cilj ovog likovnog salona - da izazove reakcije i refleksije na društvena zbivanja, podstakne kritički pristup i osnaži slobodu mišljenja i izražavanja“, istakao je Kašćelan.

On je kazao i da ga raduje što se Salon razvija i što iz godine u godinu donosi nova i drugačija čitanja likovnog stvaralaštva, koja svojom estetikom i značenjima, osobenošću, pripadaju vanvremenskoj zaostavštini ove važne nacionalne manifestacije.  

Istoričarka umjetnosti i selektorka 43. likovnog salona, Maša Vlaović, kazala je da je cilj izložbe da se sagleda aktuelni trenutak i njegove nedostatke i da, kroz društveno angažovane radove, posmatračima budu ponuđeni umjetnički odgovori na suštinu postavljene teme.

„Postavka je usmjerena ka savremenim umjetnicima različitih senzibiliteta, sa akcentom na nove medije i izvođačke prakse. Radovi su pažljivo selektovani kako bismo dali sveobuhvatan presjek - od performansa, preko instalacija, konceptualnih i video radova. Pored crnogorskih umjetnika, uključili smo i umjetnike iz regiona, kako bismo postigli bogatstvo različitih pristupa i obnovili sjećanja na tradiciju salona, koji je bio revija jugoslovenskog stvaralaštva i njegovao princip zajedništva“, rekla je Vlaović.

Istakla je da je naziv izložbe inspirisan ključnim pitanjem koje se postavljalo u posljednjem periodu - I... što ćemo śutra?, a koje nosi neizvjesnost u svim aspektima naše egzistencije.

„Ovom izložbom pokazali smo suprotstavljanje destrukciji i svim nazadnim principima, uz želju za uvođenjem reda i harmonije. Cilj je sačuvati „čovjeka u doba permanentne nesigurnosti, agresivne medijalizacije i tek započete robotizacije i automatizacije svijeta u kome živimo”, pojasnila je Vlaović.

Prema njenim riječima, umjetnost je uvijek indikator i odgovor na društvena zbivanja, navodeći da je i ova postavka pokušaj da se sagleda koliko grupa kreativnih ljudi može da doprinese rješavanju nekog problema.

„Svjesni smo činjenice da je nemoguće izvršiti preokret, ali je bitno otvarati značajna pitanja i stvarati intelektualnu zajednicu koja aktivno radi na ovim problemima. Upravo na osnovu tih kriterijuma su i izabrani umjetnici, koji ove godine predstavljaju svoje radove: Driton Selmani, Ivanka Prelević Vana, Jovana Vujović, Maja Šofranac, Milena Jovićević, Milena Mijović Durutović, Milena Živković, Milica Janković, Mladen Blažević, Mladen Miljanović, Nikola Božović Kolja, Ranko Đanković, Ratko Odalović, Sanja Latinović, Vladislav Šćepanović i Zdravko Delibašić Beli“, kazala je Vlaović.

Ocijenila je da je ovogodišnji likovni salon pravi otklon od standardnih paradigmi, hijerarhija i normi, navodeći da  daje mogućnost novog promišljanja.

„Na salonu su uključeni studenti u izvođenje performansa „MOVEMENTS: WHITE” i smatram da time dajemo dobar primjer osnaživanja i jačanja uvezanosti na našoj umjetničkoj sceni“, navela je Vlaović.

Stručni žiri, u sastavu dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, predsjednica žirija, mr Milica Bezmarević, istoričarka umjetnosti i mr Maša Vlaović, istoričarka umjetnosti, donijeli su odluku da tri ravnopravne nagrade budu dodijeljene umjetnicima: Sanji Latinović i Ranku Đankoviću za performans pod nazivom „MOVEMENTS: WHITE”, Maji Šofranac za rad ,“MIND SET #2“ i Mileni Mijović Durutović za rad iz ciklusa „Tragovi“.

Organizatori salona su Prijestonica Cetinje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Udruženjem istoričara umjetnosti Crne Gore.

Tekst i foto: PR Centar
Izvor: http://www.cetinje.me/cetinje/site_mne/public/index.php/index/artikli?id=2353

Broj posjeta : 83

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.