Multimedijalne radionice gostujućih profesora sa Albertina akademije iz Torina 




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru  Erasmus + KA 107 projekta međunarodne kreditne mobilnosti, na Fakultetu likovnih umjetnosti borave profesori Salvo Bitonti i Gabriele Romeo sa Albertina akademije likovnih umjetnosti iz Torina. Gostujući profesori su u toku svoje tronedjeljne posjete organizovali više multimedijalnih radionica za studente  svih studijskih programma zajedno sa gostujućim studentima  koji borave na FLU u okviru Erasmus + mobilnosti.

Projekat "Bacchae" je radionica profesora Bitontija inspirisana istoimenom Euripidisovom grčkom tragedijom. Koristeći improvizaciju kao glavno izražajno sredstvo, radionica je fuzija vizuelnih umjetnosti sa nematerijalnim umjetnostima kao što su pjevanje, ples i govor. Na kraju tronedeljnog kursa finalna prezentacija radionice će biti održana na Ljetnjoj pozornici na Cetinju, na osnovu čega će biti snimljen i kratki dokumentarni film. 

Radionice profesora Romea imaju za cilj proučavanje fenomenoloških aspekata savremene vizuelne umjetnosti u učionici, povezujući sinestetske momente zahvaljujući prerađivanju ikonografije mnogih savremenih autora ; od JR-a do  Kounellis -a , od Capa-a do Wildt -a, kako bi ih doveli u dijalog u kontekstu mira. Svaki čin semantičkog pisanja predviđa aktivno učešće studenata u potrazi za transvezalnim i autohtonim umjetničkim  medijima kao npr. sakupljanje lišća za oponašanje starih crnogorskih brava na vratima. Radionice stoga imaju cilj eksperimentalni dijalog savremene umjetnosti i geolokalne tradicije. 

Projekat Ka 107 sa Albertina akademijom u Torinu takođe podrazumijeva odlaznu i dolaznu studentsku mobilnost. Na Fakultetu likovni umjetnosti trenutno boravi 4 studenta iz Torina , dok su na Albertina likovnoj akademiji u Torinu 4 studenta sa FLU. 

 

Image

 

Image

 

Image

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.