Posjeta Narodnom muzeju Crne Gore i Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Stavljajući akcenat na multidisciplinarni karakter SP Konzervacije i restauracije, studenti Fakulteta likovnih umjetnosti često posjećuju kulturne institucije od značaja za kulturno i umjetničko nasljeđe u cilju sticanja šire slike o radu na očuvanju istog.

U sklopu predmeta Uvod u konzervaciju i restauraciju, studenti su uz pratnju prof. dr Daniele Korolije Crkvenjakov i saradnice u nastavi mr Lidije Martinović posjetili Narodni muzej Crne Gore. Vođenjem kroz stalnu postavku Arheološke zbirke uz kustosa-arheologa Čedomira Martinovića upoznali su se sa značajnim artefaktima praistorijskog, srednjovjekovnog i perioda od 18. vijeka pa do danas prateći priču o toku istraživanja na poznatim nalazištima na teritoriji Crne Gore. Stavljajući akcenat na povezanost arheološke i konzervatorske istraživačke djelatnosti nastava se odnosila na učenje o prirodi i raznovrsnosti materijala, detaljnom dokumentovanju i kontekstnom istraživanju u cilju daljeg čuvanja i prezentovanja. Putovanjem kroz istorijske i umjetničke epohe u sklopu Narodnog muzeja Crne Gore posjetili su i Crnogorsku galeriju umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” gdje se razgovaralo o konzervaciji i čuvanju savremenih djela likovne umjetnosti i izazovima pred kojim se konzervatori često nalaze suočavajuči se sa novim materijalima i umjetničkim izražajnim sredstvima.

 

Sledeća posjeta je bila u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, gdje su uz ljubaznost direktora Luke Radovića i organizatora umjetničkog programa Đorđija Radoičića imali priliku da čuju istorijat najstarijeg crnogorskog državnog teatra i njegove zgrade koja potiče iz 1884. godine. Prateći fotodokumentaciju i bogati inventar studenti su imali priliku da vide proces mijenjanja arhitektonskih enterijera i eksterijera u različitim periodima, te uvide značaj bilježenja takvih odluka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.