Izložba Sandre Đurović “Super Sampling – Series – No. 2” u Galeriji Centar




Izložba Sandre Đurović “Super Sampling – Series – No. 2” u Galeriji Centar

Izložba Sandre Đurović “Super Sampling – Series – No. 2” otvara se u Centru savremene umjetnosti Crne Core u Galeriji Centar, u utorak, 24. decembra 2019. godine u 20 časova.

Sandra Đurović je rođena na Cetinju 1988. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2012. godine, a magistrirala na istom fakultetu 2018. godine na studijskom programu grafički dizajn. Trenutno je na magistarskim studijama na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Angažovana je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, kao saradnik u nastavi. Prvu samostalnu izložbu „Rizomi – mapiranje grada”, imala je u Ateljeu Dado na Cetinju 2015. godine, a izlagala je i na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Svoje likovno istraživanje najčešće predstavlja preko medija crteža, grafičkog dizajna, instalacija. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Mirjana Dabović Pejović, istoričarka umjetnosti je, između ostalog, o radu Sandre Đurović zapisala:

“Savremeni koncepti bavljenja umjetnošću obuhvataju višeslojnost, moglo bi se reći razgranatost i rizomatičnost medijskog djelovanja. Jedna od onih koja uspješno uvezuje različite slojeve istog korpusa svijeta umjetnosti (grafički dizajn, umjetnost, kuriranje) je Sandra Đurović. Uspostavljanjem veze između srodnih iskustava, bazirane na procesu mapiranja – bilo da je u pitanju prostor njenog neposrednog okruženja ili savremene pojave iskrivljene percepcije ona sprovodi kritičku analizu zasnovanu na detektovanju problema koji ogoljuje i secira. Rizomatsko promišljanje koje sprovodi je istovremeno umrežavanje, širenje i suptilno sagledavanje veze sa samom sobom, sopstvenog mjesta u sredini iz koje potiče, ali i osvrt na globalne pojave kroz njihove refleksije na naše/ lokalno društvo. Pod uticajem teorija haosa i stavova Deleza i Gatarija ona proučava subjektivnost tamo gdje se pojavljuje, društvo tamo gdje se mijenja, i svijet tamo gdje se ponovo stvara.”

Izložbu će otvoriti Milena Mijović Durutović, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba se može pogledati do 23.01.2020.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.