Filozofski fakultet, 16.04.2018

"Mladi i nasilje" - takmičenje iz sociologije za učenike srednjih školaU organizaciji Društva sociologa Crne Gore, Filozofskog fakulteta, Instituta za sociologiju i psihologiju i studijskog programa za sociologiju održano je Četvrto takmičenje iz sociologije za učenike/ce srednjih škola u Crnoj Gori na temu “Mladi i nasilje”, gdje je publika i šira javnost imala prilike da uvidi značaj sociologije u bavljenju važnim i aktuelnim društvenim pojavama i problemima kao što je nasilje.  

U veoma jakoj konkurenciji, prvo mjesto Marko Milikić iz JU Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica.  Drugo mjesto pripalo je Đorđiju Raduloviću iz JU Gimnazija, Cetinje. Treće mjesto je zauzeo je Luka Reković iz JU SMŠ „Mladost“ , Tivat.  1. nagrada je sadržala: tablet uređaj i 200 eur,2. nagrada je iznosila 150 eur i 3. nagrada 100 eur. Svi učesnici su dobili poklon pakete knjiga, kao i njihovi mentori.

Takmičari su na usmenom ispitu pokazali izuzetnu elokventnost, kao i visok stepen poznavanja sociološke problematike i kritičkog pristupa zadatoj temi. Oni su se bavili različitim tipovima nasilja, poput vršnjačkog, porodičnog, sportskog, obrazovnog, internet, religijskog, političkog,  pravnog i dr, kroz teorijsko-istraživački pristup. U okviru radova su se takođe bavili i načinima prevencije i postupanja u slučajevima nasilja.  

Takmičenje je otvorio dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović, dok su se prisutnima obratili Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Ombudsman Šućko Baković i predstavnik Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete Rade Keković, koji su istakli značaj sociologije i socioloških istraživanja za crnogorsko društvo, kao i značaj pristupa mladih temi nasilja.

Paralelno sa Takmičenjem, u holu Filozofskog, se održao Mini sajam sociološke knjige gdje su predstavljena izdanja Instituta za sociologiju i psihologiju i Filozofskog fakulteta.

Posebno se zahvaljujemo sponzorima koji su na pomogli da obezbijedimo vrijedne nagrade za takmičare, a to su:  Filozofski fakultet Nikšić, Zavod za školstvo, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Ombudsman, Crnogorska komercijalna banka,Matica srpska-društvo članova u Crnoj Gori i Matica crnogorska.

Takmičenje se odvijalo u dvije faze: izrada pisanog rada na temu „Mladi i nasilje“ je bila eliminaciona odnosno na osnovu čega su se takmičari plasirali u finale, gdje su usmeno branili svoj rad pred javnošću. Prijavljenih takmičara je bilo 89, iz 14 crnogorskih opština i iz 17 srednjih škola. U finale se plasiralo 13 takmičara čiji su radovi ocijenjeni kao najbolji.