Zašto geografija




 Od postanka prvih civilizovanih država nezamislivo je da ljudi, ukoliko posjeduju elementarno  znanje i kulturu, ne poznaju osnovne geografske pojmove. Još u doba starih Egipćana, Feničana, Kineza, kasnije Grka, Kartaginjana, Rimljana bilo je velikih putnika koji su se otiskivali morima i okeanima istražujući neistražena prostranstva, upoznajući nove zemlje i narode, pa čak i nove kontinente (kakvi su bili, naprimjer, čuveni moreplovci Normani koji su stigli do Grenlanda). Sa razvojem čovječanstva, kulture i nauke, uz usavršavanje, prije svega plovnih sredstava, rasla je čovjekova radoznalost kojoj dugujemo velika geografska otrkirća koja su potpuno promijenila dotadašnje poimanje Zemlje i njenih kopnenih djelova.

Od prvih istraživača prostranstva Zemlje prošlo je mnogo vremena,ali ima puno toga da se otkrije , prouči, istraži, puno novog da se sazna. Zato mladi ljudi, koji u sebi imaju bar malo  istraživačkog duha  i radoznalosti, koji žele da  se osvrnu oko sebe i upoznaju svijet u kojem žive, studirajući geografiju to će učiniti na stručan, lijep i lak način. Studijski program za geografiju se pobrinuo da, studentima geografije, u vidu terenske nastave i  organizovanjem studentskih ekskurzija u zemljama bližeg i daljeg okruženja, omogući praktično upoznavanje svijeta oko sebe.

Kuda nakon studija geografije ?

 

            Osnovni studij geografije vam prvenstveno pruža dobru osnovu za usavršavanje na više smjerova na specijalističkim studijama Studijskog programa za geografiju, zatim na master (postdiplomskim) i doktorskim studijama na Filozofskom fakultetu ili širem okruženju, van granica naše države. Osim stručnog usavršavanja neke od mogućnosti koje se otvaraju po završetku osnovnog studija su saradnik u:

-  urbanističkim zavodima,

- ekološkim službama,

- u administraciji i javnoj upravi,

- u turističkoj djelatnosti,

- u hidrometeorološkim zavodima,

-  u statističkim zavodima

u okviru svoje stručne spreme.   

            Kadrovi  ovog profila (geografija) na nivou specijalističkih studija, osposobljeni su za obavljanje poslova u kojima se zahtijeva samostalan rad kao što je obavljanje poslova profesora geografije na nivou osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i obavljanje poslova profesora na nivou osnovnog obrazovanja za predmete srodne goegrafskim disciplinama (poznavanje prirode i društva, upoznavanje sa okolinom, obrazovanje za održivi razvoj); kao i za samostalan  rad  :  u urbanističkim zavodima, u ekološkim službama, u  inventarizaciji i evaluaciji resursa u životnoj sredini, savjetnički poslovi u administraciji i javnoj upravi, u turističkoj djelatnosti, u hidrometeorološkim zavodima, u statističkim zavodima, u vladinim agencijama,  u   vodičkim službama i aktivno participiranje u istraživačkim projektima u okviru svoje struke.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.