Nakon Rautlidžove nagrade dr Bojan Baća laureat i nagrade Zagorka Golubović
Nakon Rautlidžove nagrade dr Bojan Baća laureat i nagrade Zagorka Golubović

Naučni saradnik na Institutu za napredne studije Univerziteta Crne Gore dr Bojan Baća ovogodišnji je dobitnik nagrade Zagorka Golubović koju dodjeljuje Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Priznanje se dodjeljuje za objavljeni naučni rad mlađih istraživača koji na angažovan način pristupa regionalnim (Jugoistočna Evropa) ili širim društvenim temama.

U jednoglasnoj odluci komisije Baća je nagrađen za rad “Practice Theory and Postsocialist Civil Society: Toward a New Analytical Framework” objavljen u časopisu International Political Sociology, glasilu Udruženja za međunarodne studije koje izdaje Oxford University Press.

U zaključku komisije navodi se da: “Rad predstavlja sintezu teorijskih i empirijskih nalaza o civilnom društvu, društvenim pokretima, protesnim politikama, aktivističkom građanstvu i nekonvencionalnoj političkoj participaciji u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i kritičku refleksiju koja nudi novi analitički okvir za prevazilaženje teorijskih, konceptualnih i empirijskih dilema i problema prisutnih u postojećoj literaturi, prevashodno u pogledu boljeg identifikovanja, opisivanja i razumevanja empirijske stvarnosti društvenog angažmana u postsocijalističkim zemljama. Rad ukazuje na neophodnost odmicanja od apstraktnog, univerzalističkog i normativnog pristupa ka ukorenjenom, kontekstualnom i kritičkom shvatanju postsocijalističkih civilnih društava. Kao takav, on podstiče na promišljanje i ohrabruje na delovanje postavljanjem u fokus protesnih praksi koje izazivaju dominantne narative, pristupe i teorije. Svojim visokim naučnim kvalitetom, orijentacijom ka angažovanom mišljenju i tretiranjem teme od širokog društvenog značaja, rad Bojana Baće na najbolji mogući način odgovara na propozicije konkursa za nagradu ‘Zagorka Golubović’.”

Baća je trenutno nosilac najprestižnije stipendije za iskusne istraživače, Marija Sklodovska-Kiri, u okviru koje je angažovan u statusu postdoktoranta na Odsjeku za sociologiju i nauku o radu Univeziteta u Geteborgu. Od ove školske godine izabran je u zvanje naučnog saradnika na novoosnovanom Institutu za napredne studije na Univerzitetu Crne Gore. Član je međunarodne ekspertske grupe Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) i predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio i televizije Crne Gore (RTCG). Prošle sedmice dobio je i Rautlidžovu nagradu za interdisciplinarnost u oblasnim studijama (Routledge Area Studies Interdisciplinarity Award) koju dodjeljuje Taylor & Francis (Routledge), najveći svjetski izdavač u društvenim i humanističkim naukama.

Povezane vijesti: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/21920/objava/153970-naucni-saradnik-dr-bojan-baca-dobitnik-rautlidzove-nagrade 

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.