Naučni saradnik dr Bojan Baća dobitnik Rautlidžove nagrade




Naučni saradnik dr Bojan Baća dobitnik Rautlidžove nagrade

Naučni saradnik na Institutu za napredne studije Univerziteta Crne Gore dr Bojan Baća ovogodišnji je laureat Rautlidžove nagrade za interdisciplinarnost u oblasnim studijama (Routledge Area Studies Interdisciplinarity Award) koju dodjeljuje Taylor & Francis (Routledge), najveći svjetski izdavač u društvenim i humanističkim naukama. Međunarodni žiri sastavljen od vodećih naučnika i eksperata iz oblasnih studija nagradio je njegov naučnoistraživački rad za originalnost, inovativnost i izuzetan doprinos razumijevanju i proučavanju kompleksnosti, te raznolikosti postsocijalističkih civilnih društava u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

U odluci žirija navodi se, između ostalog, da “impresivan istraživački projekat” Bojana Baće uspješno kombinuje znanja i uvide iz sociologije, politikologije, antropologije, geografije, kao i studija društvenih pokreta, u cilju “preispitivanja statičkog pogleda na regiju, nudeći dublje razumijevanje političke akcije i demokratije u postsocijalističkoj areni”. Posebno se ističu inovativan konceptualni okvir i rafiniran analitički vokabular koji “unapređuju postojeća istraživanja”, pa time olakšavaju i razumijevanje empirijske realnosti građanskog aktivizma i javnog života u postkomunističkim zemljama. Baćini naučni nalazi smatraju se relevantnim za brojne društvene nauke, zaključuje se u saopštenju komisije.

Nagrađeni istraživački projekat započet je kao dio doktorske disertacije na Univerzitetu Jork, a zatim je dopunjen i realizovan u formi naučnih članaka napisanih tokom postdoktorskih boravaka na Univerzitetu u Gracu, Karlovom Univerzitetu, Novom evropskom koledžu i Univerzitetu u Rijeci, u periodu od 2018. do 2020. godine. Nagrađeni radovi objavljeni su u Sociology, časopisu Britanskog udruženja sociologa koji izdaje Sage Publishing, i u International Political Sociology, časopisu Udruženja za međunarodne studije koji izdaje Oxford University Press.

Baća je trenutno nosilac najprestižnije stipendije za iskusne istraživače, Marija Sklodovska-Kiri, u okviru koje je angažovan u statusu postdoktoranta na Odsjeku za sociologiju i nauku o radu Univeziteta u Geteborgu. Od ove školske godine izabran je u zvanje naučnog saradnika na novoosnovanom Institutu za napredne studije na Univerzitetu Crne Gore. Član je međunarodne ekspertske grupe Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) i predstavnik akademske zajednice u Savjetu Radio i televizije Crne Gore (RTCG). Prije dvije godine Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu dodijelili su mu prestižnu nagradu Danubius za naučna postignuća.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.