Na Prirodno-matematičkom fakultetu održan trening predavača u okviru projekta FAAI




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Erasmus+ projekta “The Future is in Applied Artificial Intelligence" (FAAI), u periodu 15.-19. maj na Prirodno-matematičkom fakultetu je održan trening predavača. Bilo je prisutno 25 predavača sa sljedećih univerziteta: Univerzitet Bielsko-Biala (UBB) iz Poljske, Univerzitet iz Niša, Univerzitet Sveti Kirilo i Metodije iz Trnave i Univerzitet bibliotečkih studija i informacionih tehnologija iz Sofije.

Ciljevi treninga su bili da se definiše metodologija i predlože materijali za učenje, uputstva i izvještaji u skladu sa ranije definisanim konceptima i procedurama u okviru ovog projekta i to: Artificial Intelligence Competency Framework, Artificial Intelligence Learning Requirements i Main content and topics of the curriculum.

Učesnike je pozdravio Igor Jovančević koji je šef projekta sa strane Univerzitata Crne Gore. Ostali članovi tima aktivno su učestvovali u svim sesijama.

Aleksandar Plamenac predstavio je rezultate iz dva izvještaja: “State-of-the-art analysis on Research 1: Existing Training Courses in the Field of Applied AI” i “State-of-the-art analysis based on Research 2: Study of the labor market in the field of applied AI”.

Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta je da se ostvari transfer znanja i izazova iz industije prema instutucijama visokog obrazovanja, prvenstveno univerzitetima kako bi se razvili moderni pristupi i metodologije u obrazovanju studenata i njihova priprema za trenutne ali i buduće poslove iz oblasti primijenjene vještačke inteligencije. U tom smislu je posebno uspješna bila sesija Study of good practice in the field of AAI based on IT area in Montenegro: the ways of cooperation with HEIs koja je obuhvatila prezentacije nekoliko projekata IT kompanija iz Crne Gore koje su specijalizovane ili se bave primjenom vještačke inteligencije. Učestvovali su Nikola Bulatović i Itana Bulatović ispred  MAIA (Montenegrin AI Association), Maja Rolevski iz Uhura Solutions i Ana Ašanin iz Spectro. Posebnu pažnju izazvala je prezentacija Tijane Marković, vanrednog profesora na Malardalens University koja je predstavila načine na koje predavači treba da pristupaju temama iz oblasti primijenje vještačke inteligencije.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.