Studenti Arhitektonskog fakulteta na studentskom arhitektonskom kongresu ASK 2017




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Arhitektonski studentski kongres (ASK) je događaj koji od 2002. godine okuplja studente arhitekture sa prostora bivše Jugoslavije. Svake godine organizovan u drugom gradu, ASK predstavlja priliku za mlade buduće arhitekte da razmijene ideje i iskustva. 

Ove godine Arhitektonski studentski kongres (ASK) održavao se u Nišu (30.10-2.11.)u organizaciji Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u saradnji sa Studentskim Parlamentom Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i Klasterom urbanog planiranja, a Arhitektonski fakultet u Podgorici su predstavljale: Marijana Marković, Marija Šćepanović i Nikolina Sekulović.

Tema kongresa bila je "Raskorak". Studenti sa fakulteta širom Jugoslavije odgovorili su na temu i održali prezentacije o različitim 'raskoracima' i 'mimoilaženjima' sa kojima se susrećemo svakodnevno. Raskorak između potreba i sredstava, raskorak između ideja i realnosti, raskorak između želja i mogućnosti. Svaki fakultet arhitekture bavio se specifičnim temama i problemima svog grada. Na ovaj način studenti su saznali mnogo korisnih informacija o problemima “susjedstva”, funkcionisanju drugih fakulteta i različitim pristupima arhitekturi.

Osim prezentacija fakulteta organizovana su stručna predavanja i radionice na Građevinsko-Arhitektonskom fakultetu. Kongres podrazumijeva niz stručnih predavanja, prezentacije i radionicu. Na njima, osim studenata, učestvovalo je nastavno osoblje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, uz gostujuće profesore. Neki od predavača ove godine bili su: Elena Vasić Petrović, Saša Buđevac, Redi Oskar Ivan, Prof. dr. Goran Jovanović, dr Igor Marić, dipl. inž. arh, Marko Zečević (POLYARCH studio),... Na radionici studenti su bili podijeljeni u grupe i rješavali lokalne probleme grada gdje su razmijenili ideje i došli do zajedničkih rješenja. Organizatori su se potrudili da u potpunosti isplaniraju svaki dan boravka tamo ostavljajuci pritom dovoljno vremena da studenti i mentori obiđu značajna mjesta i kulturno istorijske spomenike Niša. Ovo je odličan način za upoznavanje novog grada, njegove istorije, sa problemima drugih zajednica, rješavanja istih, sarađivanja sa ljudima iz struke sirom Balkana i ostvarivanje novih poznanstava i prijateljstva.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.