Uspjeh studenata Arhitektonskog fakulteta na konkursu ,,Mala montažna kuća u prirodi``




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na konkursu za izradu male montažne kuće u prirodi, koji je raspisao portal Gradnja.rs u saradnji sa kompanijom Alumni, od 130 pristiglih radova, među osam najboljih nagrađen je rad ,,Kuća L’’, čiji su autori studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore:  Ksenija Gomilanović, Nađa Milaš i Andrija Kandić.

Rad ,,Kuća L’’ se našao među pet pohvaljenih radova (i tri nagrađena), koji su se prema riječima žirija istakli specifičnim sagledavanjem odnosa čovjeka i prirode, koji je posredovan arhitekturom male montažne kuće. U saopštenju žirija, za kuću L, je istaknuto sljedeće:

,, Smešten blizu obale mora na stenovitom terenu u Crnoj Gori, kuća predstavlja životni prostor koji je montažan, lagan za transport i od kompaktnih elemenata koji grade otvorenu strukturu. Sama oblikovnost kuće je inspirisana brodskim kontejnerima, dok je prostor projektovan kao višenamenski. Mogućnost zatvaranja objekta, jednostavnost izrade i montaže stavljaju ovaj objekat u red retkih koji celovito zadovoljavaju kriterijume konkursa. „L“ organizaciona postavka otvara mogućnost formiranja intimnog dvorišta. Lako prilagodljiva potrebama porodice i mogućnosti dogradnje i promenljivosti. Način formiranja prostora nije zavistan od forme i ideja ima potencijal da se razvije kao projekat i u različitim dimenzijama, oblicima, budžetima.’’  

Detaljno objašnjenje autora o projektu kuće L je u prilogu, dok se više informacija o konkursu i nagrađenim radovima, može pronaći na sljedećem linku:

https://www.gradnja.rs/konkurs-mini-home-pohvale/

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.