Studenti Arhitektonskog fakulteta prisustvovali predavanju u organizaciji Glavnog grada




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Arhitektonskog fakulteta prisustvovali su predavanjima koja su organizovali predstavnici  Glavnog grada, u petak 26. novembra, u prostorijama Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“. Predavanja i diskusiju na temu „Zaštićena područja na teritoriji Glavnog grada Podgorica“ i „Mikro020 – novi urbani džepovi u Glavnom gradu“ vodili su Filip Aleksić, glavni gradski arhitekta i Miljan Barović, sekretar Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj.

Filip Aleksić  je detaljnije upoznao studente sa projektom Mikro 020 i njegovim nastankom, kao i realizovanim i planiranim projektima na teritoriji Podgorice u sklopu navedenog projekta, dok je  Miljan Barović  predstavio koncept zaštite prostora Glavnog grada sa aspekta Zakona o zaštiti prirode. Akcenat je stavljen na postupak zaštite park šume Gorica koja će u narednoj godini biti proglašena spomenikom prirode, te na taj način zaštićena od dalje devastacije.

Studenti su istakli da ih sama činjenica da mogu biti ukljuceni  u procesu oživljavanju mikro lokacija u Podgorici podstiče  da se više posvete navedenoj temi. Studentima je veoma značajno da dobiju priliku   da kroz nastavne aktivnosti uključe se u uređenje  konkretnih prostornih lokacija u Podgorici, ostave neki svoj pečat u gradu i učine ga boljim mjestom za život.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.