Gostujuće online predavanje: Prof.dr Ružica Božović Stamenović 23. decembra




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Gostujuće predavanje, prof.dr Ružica Božović Stamenović, Departman za arhitekturu Nacionalnog Univerziteta u Singapuru

NASLOV: SINGAPUR, NEŠTO IZMEĐU: zdrav, zeleni, pametni grad 21.veka
TERMIN :  četvrtak, 23.12.2021. 09:15h.

PRISTUPNI LINKhttps://us02web.zoom.us/j/84529747354?pwd=NWhKYkxpVWh2K3VPN0tWS25Xb1Y2dz09

Meeting ID: 845 2974 7354, Passcode: 270233

APSTRAKT 

Iskustvo pandemije 2020. dovelo je zdravlje u fokus interesovanja čitavog čovječanstva. Ipak, opšte saglasje o značaju urbanog prostora kao preduslova blagostanja i rezistentnosti na sve izazove, rijetko je u praksi ukazivalo na nove moguće paradigme urbanog razvoja u 21. vijeku.

Singapur, grad-država poznat po svom netipičnom i brzom razvojnom putu od zemlje trećeg svijeta do grada budućnosti kakav je danas, svakako je izuzetak jer svoje bitke sa izazovima postavlja kao osnovnu karakteristiku svoje održivosti i napretka.

Urbani razvoj u poslednje dvije decenije pokazao je da manjak resursa ili teritorije može biti inicijal pozitivnih promjena i avangardnih rešenja koja re-interpretiraju dobro poznate urbane paradigme na nov i originalan način. Singapur se tako, uprkos pandemiji ubrzano transformiše u projektovanu sliku budućnosti kao zdrav, zeleni i pametni grad 21.vijeka.

U analizi primjera koji ilustruju paradigmatske promjene ovog jedinstvenog grada, neizbježna je i doza kritičnosti i polemičnosti, ali svakako i poučnog suočavanja sa novim fenomenima dualnosti i koegzistencije realnog i surealnog u urbanim prostorima budućnosti. Kao dio istog konteksta nalaze se i programi, iskustva i istrazivanja u oblasti projektovanja na Nacionalnom Univerzitetu u Singapuru kao potvrda o vodećoj ulozi akademske zajednice u razvoju novih vizija gradova budućnosti.

Dr Ružica Božović Stamenović _kratka biografija

Dr Ružica Božović Stamenović je vanredni profesor, zamjenik šefa Departmana i rukovodilac Grupe za urbana istaživanja na Departmanu za arhitekturu Nacionalnog Univerziteta u Singapuru kao i član Centra za zdravstvene sisteme i projektovanje, Univerziteta A&M, USA. Pored nastave projektovanja i supervizije na diplomskim, master i postdiplomskim studijama bavi se istraživanjima usmjerenim na oblast humane ekologije i na procese projektovanja i dizajna koji doprinose zdravlju i dobrobiti korisnika u savremenim urbanim aglomeracijama i u mega-starim društvima.

Dr Božović-Stamenović je član Upravnog Odbora UIA-Public Health Group, najstarije radne grupe Internacionalne Unije Arhitekata (UIA) i član GUPHA (Global University Programs in Healthcare Architecture), grupacije univerziteta koji se bave oblašću zdravstvene arhitekture. U autorskom timu sa D. Stamenovićem bila je mnogostruki dobitnik glavnih nacionalnih nagrada u oblasti arhitekture u Jugoslaviji i autor zapaženih nagradjenih nacionalnih i internacionalnih konkursnih projekata i izvedenih djela izlaganih na mnogobrojnim izložbama arhitekture kao i na dva Bijenala Arhitekture u Veneciji. Autor je dvije knjige i mnogobrojnih radova objavljenih u svjetskim časopisima i predstavljenih na skupovima i gostujućim predavanjima širom svijeta.

Predavanje je otvorenog tipa!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.