Realizovan sastanak partnera u REEHUB PLUS međunarodnom projektu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Drugi projektni sastanak partnera u međunarodnom projektu REEHUB PLUS, u okviru programa INTERREG IPA-CBC prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora i trening obuka za sprovođenje energetskih audita, 20-21/04/2022.

U sklopu aktivnosti na INTERREG IPA-CBC REEHUB PLUS projektu 20. aprila, na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, održan je menadžerski sastanak, kome su pored predstavnika Arhitektonskog fakulteta, UCG, prisustvovali i predstavnici partnerskih institucija iz Albanije: Barleti Instituta za istraživanje i razvoj (BiRD) i Ministarstva energetike i infrastruktura (MiE), dok su predstavnici iz Italije: Nacionalnog okruga ze energetske tehnologije (DiTNE) i Opštine Agnona pratili sastanak onlajn, putem Zoom platforme.

Sastanku je u ime tima Arhitektonskog fakulteta prisustvovala Dr Irena Rajković, rukovodilac projekta, koja je govorila o realizovanim aktivnostima u okviru radnog paketa T2, a tiče se standarda i programa treninga za energetske preglede, kao i MSc Sanja Paunović Žarić, član projektnog tima. Glavni ciljevi radnog paketa, za koji je Arhitektonski fakultet, UCG, ujedno i odgovaran u okviru projekta, su obezbjeđivanje znanja i metoda u svrhu evaluacije energetskih karakteristika zgrada.

Na sastanku su predstavnici institucija razgovarali o realizovanim aktivnostima, budućim zadacima i ciljevima, koje je potrebno ostvariti do završetka projekta. Zaključeno je da su sve dosadašnje aktivnosti sprovedene u okviru odgovarajućih izvještajnih perioda i u skladu sa projektom.

Drugog dana sastanka, 21. aprila održana je i radionica, prema planiranim aktivnostima u drugom radnom paketu, a odnosi se na predstavljanje metodologije za izradu energetskih pregleda zgrada, na primjeru zgrade Arhitektonskog fakulteta, kao i osvrt na nacionalni softver za izradu istih. Radionicu je vodila arhitekta Biljana Gligorić, energetski auditor, a u svojstvu eksternog eksperta na projektu. Treningu su prisustvovali studenti završnih godina studija, mlade arhitekte, kao i predstavnici projektnih timova konzorcijuma, kako bi se upoznali sa procesom sprovođenja obuke, budući da je to aktivnost, koju će i oni realizovati na svojim institucijama.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.