Drugi međunarodni arhitektonski konkurs_MIKRO EKO KUĆA 2022




Drugi međunarodni arhitektonski konkurs_MIKRO EKO KUĆA 2022

Udruženje Ekokultplus, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin za eko arhitekturu i kulturu EKO KUĆA, raspisuju Drugi međunarodni arhitektonski konkurs za idejno arhitektonsko rešenje na temu MIKRO EKO KUĆA 2022.

Drugi međunarodni arhitektonski konkurs MIKRO EKO KUĆA 2022 namjenjen je mladim arhitektima, dizajnerima, pejzažnim arhitektima i primjenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući, čiji je fokus na njenim funkcionalnim, formalnim i oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za život.

Konkurs će otvoriti pitanje eko samoodržive kuće, uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala, ali isto tako treba da da odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikro kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

Savremeni trenutak obilježen pandemijom korona virusa povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav kreativan način utiče i unaprijedi pristup zelenim tehnologijama i pospiješi ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj projekta je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovjekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni dio ljudskog okruženja, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, tradicionalnih načina građenja i prirodnih materijala.

Rok za predaju radova: 1. septembar 2022.

Dodjela nagrada obaviće se na svečanom otvaranju tradicionalne Pete međunarodne Manifestacije i Kongresa ODRŽIVA ARHITEKTURA - ENERGETSKA EFIKASNOST (SUSTAINABLE ARCHITECTURE - ENERGY EFFICIENCY - SAEE), u petak, 7. oktobra 2022. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, u Beogradu. Arhitektonski fakultet u Podgorici, Univerziteta Crne Gore  je suorganizator kongresa.

Više informacija o konkursu možete vidjeti u dokumentu u prilogu i na linku:

www.congress-saee.com

www.ekokucamagazin.com/konkurs2022

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.