Predstavnici AF dobitnici nagrade 23. Novosadskog salona arhitekture u kategoriji enterijer




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Novoj galeriji Akademije umetnosti, svečano je otvoren dvadeset treći novosadski Salon arhitekture, u subotu 15. oktobra 2022.godine. Salon arhitekture Novi Sad uspostavljen 1993. godine, u organizaciji DANS-a (Društvo arhitekata Novog Sada osnovano 01.07. 1960.godine), je međunarodnog karaktera i pozicioniran je kao mjesto regionalne revije arhitektonske produkcije, te u konkurenciji za sve kategorije i Grand Prix ove manifestacije konkurišu radovi nastali ili realizovani na prostoru bivših jugoslovenskih republika, te još dvije Srbiji susjedne evropske države, Mađarske i Rumunije. Ishodišta tih scena su već dugo vremena različita, pa je tim prije potrebno njegovati mjesto njihovog kontinuiranog susreta, što je upravo Salon arhitekture Novi Sad.

Učesnici Salona mogli su konkurisati u sljedećim kategorijama: arhitektura (realizacija); urbanizam (realizacija); enterijer (realizacija); konkursni radovi i nerealizovani projekti arhitekture, urbanizma i enterijera; digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru; studentski radovi; publikacije; akcija (za ovu akciju nije bila dodijeljena nagrada).

Na konkurs za ovogodišnji Salon pristiglo je preko 300 radova, od čega je 147 prošlo selekciju, i ušlo u proces žiriranja. Žiri ovogodišnjeg salona radio je u sljedećem sastavu: Ilja Mikitišin (SRB), Maja Furlan Zimmermann (CRO), Marija Maruna (SRB), Robert Potokar (SLO), Snežana Vesnić (SRB), Sonja Radović Jelovac (MNE).

Tim arhitekata angažovanih na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, u sastavu Ema Alihodžić Jašarović, Sanja Paunović Žarić i Nemanja Milićević, osvojili su nagradu Salona u kategoriji enterijer za projekat Galerija i kafe Art, koja je realizovana 2021.godine, pod pokroviteljstvom Muzeja i galerija Podgorice i Glavnog grada.

Grand Prix 23. Salona osvojio je projekat Novi Sad moderni grad (iz kategorije: digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi), u realizaciji BAZA – platform za prostorne prakse.

Salon je bio otvoren od 15. do 30.oktobra 2022. godine.

 

fotografije prostora potpisuje: Relja Ivanić



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.