Završni događaj REEHUB PLUS projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Institutu za istraživanje i razvoj Barleti  10. novembra održan je završni događaj pod nazivom „ Towards a new Energy Efficiency Approach and future initiatives in the Hubs transformation process “. Ovaj događaj je organizovan u okviru REEHUB PLUS projekta, kroz program Interreg IPA-CBC, koji realizuje BIRD institut iz Tirane u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore, Ministarstvom e Infrastrukture dhe Energjise iz Tirane, DITNE - Distretto Tecnologico Nazionale sullEnergia i Opštine Agnone iz Italije.

Događaj je pozdravnim govorom otvorila rektorka Univerziteta Barleti, profesorka Suzane Guxholli, a potom se skupu obratila i izvršna direktorka BIRD-a, gospođa Florina Pazari.

Konferencija zatvaranja je bila koncipirana u dvije glavne sesije. Prva sesija je bila fokusirana na sve zainteresovane strane za energetsku efikasnost uz učešće albanskih i italijanskih institucija i eksperata. U tom smislu, prvo je govorila arh. Ajda Carcani - menadžer projekta, koja je predstavila okvir, glavne ciljeve, aktivnosti i rezultate projekta kroz prezentaciju ”Progressing Efficiently”.

U sesiji su još učestvovali arh. Ilda Kazimllari - direktorka Direkcije za investicije i javne radove, Opština Tirana, gospodin Daniele Saia - gradonačelnik opštine Agnone iz Italije, g-đa Alma Koka - sertifikovani stručnjak za energetiku i ekološki dizajn, g-đa Eranda Šalsi – eksterni ekspert Ministarstva za infrastrukturu i energetiku iz Tirane, g-đa Blerta Musabelli – predstavnica Agencije za energetsku efikasnost i g-din Rodon Miraj - koordinator Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu, energetiku, transport i zaštitu klime, GIZ Albanija.

Nakon toga, druga sesija je bila fokusirana na aktivnosti i rezultate vezane za sve faze implementacije projekta pod vođstvom svakog partnera. S tim u vezi, na početku je ponovo govorila arh. Ajda Carcani – projekt menadžer, koja je u svom drugom izlaganju detaljnije prezentovala aktivnosti i rezultate projekta, navodeći važnost ovakvih projekata u Albaniji.

U ovoj sesiji učestvovala je i predstavnica Arhitektonskog fakulteta dr Irena Rajković - menadžer REEHUB PlUS projekta na Univerzitetu Crne Gore. Dr Irena Rajković je govorila o realizaciji samog projekta, aktivnostima i rezultatima svoje partnerske institucije iz Crne Gore. Istakla je da su sve planirane aktivnosti u okviru radnih paketa za koje je Arhitektonski fakultet bio odgovoran, kao i aktivnosti u sklopu drugih radnih paketa uspješno realizovane. U tom smislu Arhitektonski fakultet je rukovodio poslovima vezanim za sprovođenje aktivnosti u cilju formiranja Standarda i programa ze preglede energetske efikasnosti zgrada, u okviru kojih su pripremljeni priručnici, video materijal treninga, sprovedene obuke, kao i ostala neophodna dokumentacija. Takođe, Arhitektonski fakultet je u saradnji sa NVO Expeditio i arhitekticom Biljanom Gligorić radio na izradi energetskih pregleda za tri objekta u svrhu dijagnostike energetskih performansi javnih zgrada i to za: Arhitektonski fakultet i Fakultet tehničkih nauka u Podgorici, kao i za Pomorski fakultet iz Kotora.

U drugoj sesiji su učestvovali i ostali predstavnici partnerskih institucija: g-din Erli Zdrava - pravni savetnik u BIRD instituta, Angelo Colucci - menadžer projekta u DiTNE-u, gospođa Vincenza Luprano - ENEA ekspert, gospodin Andrea Di Girolamo - konsultant opštine Agnone i g-din Ardian Islami - menadžer projekta Reehub Plus, koji predstavlja Direkciju za koncepciju i izvodljivost za industrijske i energetske projekte. Sastanku je prisustvovala i MSc Sanja Paunović Žarić, mendžer za komunikaciju u REEHUB PLUS projektu na Arhitektonskom fakultetu UCG.

Događaj je zatvoren nakon završetka okruglog stola na kojem je napravljen rezime sastanka i definisane mogućnosti i načini za buduću saradnju partnerskih institucija konzorcijuma projekta REEHUB PLUS.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.