Dani italijanskog dizajna u Crnoj Gori
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru crnogorskih Dana arhitekture pod sloganom „Arhitektura iza maske”, koji će se održati od 18. do 20. novembra 2022. godine u Muzičkom centru Crne Gore, održaće se Dani italijanskog dizajna (više informacija na linku: www.daniarhitekture.me).

Ko-organizator ovog međunarodnog događaja, Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, je u saradnji sa partnerima iz ICE/ITA Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, odjeljenja Ambasade Italije, koncipirao niz predavanja i prezentacija u sklopu Italijanskih dana dizajna, koja se ove godine odnose na „ITALIJANSKI DIZAJN I PAMETNE GRADOVE: prijedlozi za održivo uređenje urbanog prostora Crne Gore“. Departman za arhitekturu i dizajn Univerziteta u Đenovi i Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, sarađivali su na projektu unaprjeđenja Univerzitetskog parka, sa akcentom na prostor ispred Arhitektonskog fakulteta u Podgorici. Prijedlozi unaprjeđenja javnog prostora imali su za cilj korišćenje dizajnerskih elemenata proizvedenih u Italiji, za koje su obezbijeđeni crteži i izrađen abakus elemenata koje su koristili studenti oba univerziteta. Urbani mobilijar napravljen u Italiji postaće, kroz studentske projekte, sam prostor, u cilju preispitivanja otvorenog prostora ispred zgrade Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, kao mjesta na kome se odvijaju mnogobrojne aktivnosti.

Univerzitet u Genovi (Università degli Studi di Genova) pod mentorstvom: prof. Alberto Bertagna, Arianna Mondin i Andrea Pastorello, kao i Arhitektonski fakultet iz Podgorice pod mentorstvom: Prof. dr Dušana Vuksanovića, Prof. dr Svetlane Perović, dr Irene Rajković i MSc Sanje Paunović Žarić, zajednički su definisali pravac u kome su se projekti odvijali, a koje su potom grupe studenata uokvirile u tri različite ideje. Studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici koji su učestvovali u realizaciji ovih aktivnosti su: Ognjen Mandić, Sara Stijepović, Irina Kusovac, Marko Jovanović, Marko Đurić, Filip Ružić i Nataša Raonić.

 

Događaj je koncipiran u dvije glavne sesije, prema sljedećem programu:

DAN ITALIJANSKOG DIZAJNA 2022

ITALIJANSKI DIZAJN I PAMETNI GRADOVI: Predlozi za održivo uređenje urbanog prostora u Crnoj Gori

  1. novembar 2022. godine, od 12:30-14:30 časova
    Muzički centar Crne Gore, V Proleterske brigade 4/1, Podgorica

PROGRAM
Jezik: italijansko-crnogorski sa simultanim prevodom

12.00 – 12.30                      Registracija učesnika

»» UVODNI DIO

12.30 -12.35                        Antonio Ventresca, direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) u Beogradu i Podgorici

12.35: 12.40                        Nj.E. Andreina Marsella, ambasador Italije u Crnoj Gori

»» PRVI DIO

12.40- 12:45                        Antonio Ventresca
Prezentacija projekta

12.45-12.50                         Novica Mitrović, predsjednik Strukovne komore arhitekata
Održivo uređenje urbanog prostora u Crnoj Gori

12.50-13.00                         Predstavnik Glavnog grada Podgorica
Projekti  predviđeni za  opštinu Podgorica na temu “Pametni grad”

»» DRUGI DIO

13.00-13.10                         prof. Alberto Bertagna, Univerzitet u Đenovi - Odsjek za Arhitekturu i dizajn

Svi kući“ (“Tutti a casa”)– The new domestic landscape 2022

13.10- 13.20                        Prof. De Dušan Vuksanović, Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore
Aspekti primjene koncepta  pametni gradovi”  u Crnoj Gori

13.20-13.30                         Studenti Univerziteta u Đenovi- Odsjek za arhitektru i dizajn i studenti Arhitektonskog fakulteta u Podgorici
Prezentacija idejnih projekata uređenja  trga ispred Arhitektonskog fakulteta u Podgorici

13.30- 14:30                        Lagani ručak/buffet

 

Pozivamo Vas da svojim prisustvom uveličate događaj!Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.