Gostujuća predavanja 30.maja: O arhitektonskom konceptu i oblicima djelovanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Gostujuća predavanja na Arhitektonskom fakultetu UCG,  doc. dr  Snežane Vesnić i prof. dr Petra Bojanića biće realizovana 30. maja 2023, u terminu od 11h do 13h, u Multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra UCG. 

Predavanja će biti održana na teme:  Idealno i realno arhitektonskog koncepta i Šta je to projektantski um? Lica i oblici arhitektonskog delovanja.

Predavanje 1: dr Snežana Vesnić, arhitekta

Tema: Idealno i realno arhitektonskog koncepta

U okviru gostujućeg predavanja pod nazivom “Idealno i realno arhitektonskog koncepta”, dr Snežana Vesnić će govoriti o dvostrukosti proizvodnje arhitektonskih koncepata, koju u svom profesionalnom radu nastoji da ostvari pozicioniranjem koncepta između njegovih idealnih i realnih projekcija. Uzimajući u obzir uslovljenost arhitekture realnim, “proizvodnja” arhitektonskog koncepta može se iščitavati kao postupak koji ne podrazumeva isključivo proces realizacije, tj. jednostrani prelazak iz sfere idealnog u sferu realnog. Kao alternativu takvom pristupu, predavanje će ponuditi ideju o simultanom metodu idealizacije i realizacije, unutar koga se objektivnost arhitektonskog koncepta konstituiše njegovim višestrukim transformacijama. Ovaj metod će u predavanju biti razložen na primeru projektantske prakse dr Snežane Vesnić, teorijskom analizom autorskog pristupa arhitektonskom stvaranju, kao i analizom uticaja i značaja prakse i pedagoškog rada za formiranje sopstvene pozicije u arhitektonskom projektovanju.

Predavanje 2

prof.dr Petar Bojanić

Tema: Šta je to projektantski um? Lica i oblici arhitektonskog delovanja

Namera mi je da protokolima “projekta” i “projektovanja” dodelim prednost u odnosu na druge različite režime i pozicije delovanja i uopšte postojanja arhitekte. Na početku izlaganja bih, sledeći i razumevajući rad arhitekte sa kojim sarađujem, rekonstruisao različite akte i akcije koje arhitekta sprovodi: proizvodnju koncepata; izvođenje projektnih radnji; proizvodnju dokumenata; nadzor gradnje; arhitektonsko pisanje; čuvanje nasleđa i zaštitu zatečenih objekata; udruživanje sa drugim arhitektama i kolektivni rad (studio, biro, office , institucija); maštanje i vizije o gradu i građevinama grada; proizvodnja novih materijala; nastava i oblikovanje novih arhitekata i nastavka autonomije i brige o disciplini; žiriranja i vrednovanja novih objekata; takmičenje i konkurisanje u proizvodnjama promene grada i sveta; dizajniranje i korigovanje objekata kao i njihovo dalje izlaganje... Pronalazeći vezu između svih ovih radnji i složenost figure arhitekte, afirmišući da briga i umor nužno impliciraju kreativnost i proizvodnju novoga, insistiraću da project ili conject drže ovaj teatar lica i naličja arhitekte.

Biografije predavača 

dr Snežana Vesnić je arhitekta i docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njeno naučno istraživanje obuhvata oblasti arhitektonske filozofije i estetike, sa fokusom na proizvodnju „arhitektonskih koncepata“. Autor je knjige Arhitektonski koncept: objekt stvarnosti i subjekt iluzije (Akademska knjiga, IDESE 2020). Kourednik je časopisa Khōrein: Journal for Architecture and Philosophy . Pored naučno-istraživačkog rada, aktivno razvija projektantsku praksu kroz veliki broj različitih projekata. Jedan je od osnivača arhitektonskog studija Neoarhitekti, čiji su projekti prepoznati u stručnoj javnosti kroz brojne nagrade i priznanja, preko 30 nagrada na medjunarodnim i domaćim konkursima, poput Godišnje nagrade Udruženja arhitekata Srbije za vilu Pavlović (2018) i dve nominacije za EU Mies nagradu nagradu (za vilu Pavlović 2019. i poslovnu zgradu Tekstil u Užicu 2009). Od recentnih arhitektonskih radova izdvaja se drugonagrađeni projekat na međunarodnom konkursu za dizajn nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Neoarhitekti takođe potpisuju pobednički konkursni rad za Memorijal RTS sa kinetičkom strukturom ‘Šesnaest’ (2013). Snežana je nosilac funkcije koordinatora za nacionalne nominacije za EU Mies nagradu Udruženja arhitekata Srbije kao i član Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji, 2023. Autor je video instalacije The Possibility of „We“ za 59. Oktobarski salon. Dr Snežana Vesnić je član međunarodnog žirija za dodelu ovogodišnje Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu –  The EUmies Awards Young Talent 2023.

Petar Bojanić je profesor filozofije na Institutu za filosofiju i društvenu teoriju (Univerzitet Beograd) i direktor Centra za napredne studije (Univerzitet Rijeka). Arhitektonsku filozofiju predaje od 2005. godine na različitim univerzitetima i objavljuje tekstove i zbornike o teoriji i odnosu arhitekture i filozofije. Sa Snežanom Vesnić zajedno uređuje časopis Khōrein: Journal for Architecture and Philosophy. Poslednja objavljena knjiga: In-Statuere. Figures of Institutional Building,  Frankfurt am Main, Vittorio Klostermann, 2022 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.