Panel i Izložba studentskih radova " 5 minus 1" večeras u Kuslevovoj kući




Panel i Izložba studentskih radova " 5 minus 1" večeras u Kuslevovoj kući

Panel i otvaranje izložbe ,,5 MINUS 1,, radova studenata Arhitektonskog fakulteta (UCG), nastalih u okviru semestralnog istraživanja na predmetu Teorija arhitekture II, pod mentorstvom doc.dr Eme Alihodžić Jašarović, I saradničkog tima u sastavu  MSc Nemanje Milićević,  MSc Nikoline Sekulović, a povodom obilježavanja Medjunarodnog dana bijelog štapa, biće otvorena večeras (18.10.2023.)u 19h, u Kuslevovoj kući, u Podgorici.

Studenti druge godine predstaviće svoje rezultate istraživanja nastala u tri ciklusa: PROSTORNI NARATIVI / IMAGINACIJA DJETINJSTVA, DISKURS PRAZNINE i KUĆA U MRAKU. 

Proces povezivanja sa prostorom, i razumijevanje njegovog značaja, počinje imaginacijom sjećanja na prostor iz djetinjstva, koji je ostavio trag, po ugledu na poetsku imaginaciju Gastona Bašlara. Eksperimentalni proces izučavanja diskursa praznine, nastavlja se kroz vježbu, u kojoj studenti koriste različite metode građenja praznine i modelovanja prostora. Na kraju, studenti ispituju prostorni koncept u cilju kreiranja senzornog prostora,  u čijem fokusu su svi aspekte doživljaja, svjesno distancirani od vizuelnog, jer kuća je namijenjena slijepim i slabovidim osobama. Takav pristup, oslobođen primarno vizuelnog doživljaja, koji često za imperativ ima lijepi prostor, intenzivira fenomenološke, a ne samo funkcionalne i estetske odlike pojavnosti prostora. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.