Arhitektonski fakultet, 13.11.2019

Priznanje studentima na 28. Međunarodnom salonu urbanizmaStudentkinje Arhitektonskog fakulteta, Anđela Dragišić, Marija Nišavić, Ivana Burić i Ksenija Gomilanović, dobile su priznanje za rad pod nazivom: Transaktivni urbani distrikt Podgorice-"TERRA NOVA",  na  28. Međunarodnom salonu urbanizma, koji se održava od 08 do 13. novembra u Nišu. To je  ujedno i jedini oblik nagrade na salonu koja se dodjeljuje u kategoriji "Studentski radovi". 

U apstraktu nagrađenog rješenja je navedeno:" Rad je prevashodno istraživačkog karaktera, te se bazirao na komparaciji različitih teorija urbanizma i urbane sociologije. Teorijski pristupi su korišćeni kao smjernice prilikom spekulacije o izgledu i (ne)funkcionalnosti prostora zahvata kroz više vremenskih etapa, a sve pod uticajem rastuće stope nadolazećeg stanovništva i manjkom stručnog kadra zastupljenog prilikom donošenja odluka o prostoru. Rezultat predviđa „industriju stanovanja“ kao izvjesnu budućnost, te se drugi dio rada bazirao na predlozima sanacije i ublažavanja negativnih efekata, gdje se primat daje povezivanju sa prirodom i rijekom kao mogućim energetskim izvorom. Rad ima za cilj podizanje svijesti o tretiranju arhitektonske profesije danas, ali i pokretanje dijaloga."

Rad je realizovan na trećoj godini studija Arhitektonskog fakulteta, predmet Urbanističko porjektovanje II, pod mentorstvom doc.dr Svetlane Perović i saradnica mr Sanje Savić i mr Nevene Mašanović. 

Prezentovan je i na međunarodnoj izložbi povodom obilježavanja Svjetskog dana urbanizma na Univerzitetu Crne Gore.

https://www.facebook.com/salonurbanizma/

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1230/objava/55787-obiljezen-svjetski-dan-urbanizma

 

Medijske objave: 

https://portalanalitika.me/clanak/351024/priznanje-studentima-arhitektonskog-fakulteta-na-28-medunarodnom-salonu-urbanizma

Broj posjeta : 972