Priznanje studentima na 28. Međunarodnom salonu urbanizma




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentkinje Arhitektonskog fakulteta, Anđela Dragišić, Marija Nišavić, Ivana Burić i Ksenija Gomilanović, dobile su priznanje za rad pod nazivom: Transaktivni urbani distrikt Podgorice-"TERRA NOVA",  na  28. Međunarodnom salonu urbanizma, koji se održava od 08 do 13. novembra u Nišu. To je  ujedno i jedini oblik nagrade na salonu koja se dodjeljuje u kategoriji "Studentski radovi". 

U apstraktu nagrađenog rješenja je navedeno:" Rad je prevashodno istraživačkog karaktera, te se bazirao na komparaciji različitih teorija urbanizma i urbane sociologije. Teorijski pristupi su korišćeni kao smjernice prilikom spekulacije o izgledu i (ne)funkcionalnosti prostora zahvata kroz više vremenskih etapa, a sve pod uticajem rastuće stope nadolazećeg stanovništva i manjkom stručnog kadra zastupljenog prilikom donošenja odluka o prostoru. Rezultat predviđa „industriju stanovanja“ kao izvjesnu budućnost, te se drugi dio rada bazirao na predlozima sanacije i ublažavanja negativnih efekata, gdje se primat daje povezivanju sa prirodom i rijekom kao mogućim energetskim izvorom. Rad ima za cilj podizanje svijesti o tretiranju arhitektonske profesije danas, ali i pokretanje dijaloga."

Rad je realizovan na trećoj godini studija Arhitektonskog fakulteta, predmet Urbanističko porjektovanje II, pod mentorstvom doc.dr Svetlane Perović i saradnica mr Sanje Savić i mr Nevene Mašanović. 

Prezentovan je i na međunarodnoj izložbi povodom obilježavanja Svjetskog dana urbanizma na Univerzitetu Crne Gore.

https://www.facebook.com/salonurbanizma/

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1230/objava/55787-obiljezen-svjetski-dan-urbanizma

 

Medijske objave: 

https://portalanalitika.me/clanak/351024/priznanje-studentima-arhitektonskog-fakulteta-na-28-medunarodnom-salonu-urbanizma



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.