Arhitektonski fakultet, 19.11.2019

Predstavnici Arhitektonskog fakulteta učestvovali na Balkanskom arhitektonskom bijenaluČetvrto Balkansko arhitektonsko bijenale, BAB 2019,  svečano je otvoreno 14. novembra, u prostoru Kino Balkan u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Bijenala je (DE)CODING BALKAN, a država domaćin ove godine je Crna Gora. Tim povodom, smotru koja je okupila brojne arhitekte iz država Balkana, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

Na Bijenalu je prezentovano više radova profesora, saradnika i studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Knjiga Trodimenzionalna morfologija Crne Gore, autora Vukote Tupe Vukotića u uredništvu prof. dr Svetislava G. Popovića, kao i knjiga Arhitektonska komunikacija: objekti kulture u Crnoj Gori 1945-2000, autorice prof. dr Slavice Stamatović Vučković, predstavljene su beogradskoj publici u posebnoj kategoriji, doprinos naučno – istraživačkog rada promociji Crne Gore, njene kulture, urbanizma i arhitekture.

Takođe, izloženi su studentski radovi i istraživanje na temu (Pro)mislimo Podgoricu, inovativno podzemlje, koji su nedavno prikazani u okviru Noći arhitekture, u saradnji sa Savezom arhitekata Crne Gore, a u okviru projekta Mikro 020, a pod mentorstvom prof.dr Veljka Radulovića , MSc Eme Alihodžić Jašarović  i MSc Sanje Paunović Žarić.

Tokom prvog dana Bijenala, prikazan je dokumentarni film o crnogorskoj arhitekturi Montenegro Decoding Balkan, u okviru koga je prof.dr Veljko Raudulović bio jedan od deset selektovanih autora, koji su prezentovali jedno nominovano i reprezentativno arhitektonsko ostvarenje, u ovom slučaju projekat Bazena Jadran.

Radove su u kategoriji enterijera i dizajna namještaja predstavile i saradnice u nastavi: Mr Marija Bojović i MSc Sanja Paunović Žarić. Tokom Bijenala prezentovana je i nagrada Božidar Milić.

U kategoriji Konkursni radovi izložen je  rad doc.dr Svetlana Perović, MSc Marije Ćaćić i studentkinja Bojane Raspopović i Bojane Cerović.

U okviru segmenta „Crna Gora – institucionalno strukovna kolaboracija“, Ema Alihodžić Jašarović u ime Saveza arhitekata Crne Gore prezentovala je projekat KOLEKTOR i projekat Mikro020.

Više na: https://www.bab.rs/2019/07/04/bab-2019-welcome/

 

 

 

Broj posjeta : 348