Predstavnici Arhitektonskog fakulteta učestvovali na Balkanskom arhitektonskom bijenalu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Četvrto Balkansko arhitektonsko bijenale, BAB 2019,  svečano je otvoreno 14. novembra, u prostoru Kino Balkan u Beogradu. Tema ovogodišnjeg Bijenala je (DE)CODING BALKAN, a država domaćin ove godine je Crna Gora. Tim povodom, smotru koja je okupila brojne arhitekte iz država Balkana, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

Na Bijenalu je prezentovano više radova profesora, saradnika i studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Knjiga Trodimenzionalna morfologija Crne Gore, autora Vukote Tupe Vukotića u uredništvu prof. dr Svetislava G. Popovića, kao i knjiga Arhitektonska komunikacija: objekti kulture u Crnoj Gori 1945-2000, autorice prof. dr Slavice Stamatović Vučković, predstavljene su beogradskoj publici u posebnoj kategoriji, doprinos naučno – istraživačkog rada promociji Crne Gore, njene kulture, urbanizma i arhitekture.

Takođe, izloženi su studentski radovi i istraživanje na temu (Pro)mislimo Podgoricu, inovativno podzemlje, koji su nedavno prikazani u okviru Noći arhitekture, u saradnji sa Savezom arhitekata Crne Gore, a u okviru projekta Mikro 020, a pod mentorstvom prof.dr Veljka Radulovića , MSc Eme Alihodžić Jašarović  i MSc Sanje Paunović Žarić.

Tokom prvog dana Bijenala, prikazan je dokumentarni film o crnogorskoj arhitekturi Montenegro Decoding Balkan, u okviru koga je prof.dr Veljko Raudulović bio jedan od deset selektovanih autora, koji su prezentovali jedno nominovano i reprezentativno arhitektonsko ostvarenje, u ovom slučaju projekat Bazena Jadran.

Radove su u kategoriji enterijera i dizajna namještaja predstavile i saradnice u nastavi: Mr Marija Bojović i MSc Sanja Paunović Žarić. Tokom Bijenala prezentovana je i nagrada Božidar Milić.

U kategoriji Konkursni radovi izložen je  rad doc.dr Svetlana Perović, MSc Marije Ćaćić i studentkinja Bojane Raspopović i Bojane Cerović.

U okviru segmenta „Crna Gora – institucionalno strukovna kolaboracija“, Ema Alihodžić Jašarović u ime Saveza arhitekata Crne Gore prezentovala je projekat KOLEKTOR i projekat Mikro020.

Više na: https://www.bab.rs/2019/07/04/bab-2019-welcome/

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.