Impresije studenata i profesora o virtuelnoj učionici na Arhitektonskom fakultetu




Izvor: Makanje /Portal za mlade

https://makanje.me/clanak/1332, 

S obzirom na to da je započeta realizacija nastave na Arhitektonskom fakultetu kroz onlajn komunikaciju i realizovana su prva onlajn predavanja po principu angažovanja "virtuelne učionice", Makanje su odlučile da vide kakvi su utisci studenata i profesora povodom ovakvog načina edukacije.

Doc. dr Svetlana Perović, prodekanka za nastavu Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, objasnila je kako su se odlučili za ovakav vid nastave:

„Aktuelna situacija prouzrokovana virusom COVID-19 imala je za posljedicu i apsolutni prekid svih nastavnih aktivnosti na fakultetu i Univerzitetu Crne Gore, bez prethodne pripreme. U cilju očuvanja zdravlja, naredbe koje je Vlada Crne Gore sprovela, podrazumijevale su potpuno preusmjeravanje nastavnih aktivnosti na alternativne oblike i metode. Održati kontinuitet u nastavi, bio nam je primat. Generisanjem virtuelnih učionica vjerujem da ćemo pored interaktivne komunikacije sa studentima obezbijediti i kontinuitet u realizaciji predavanja i vježbi u cjelosti, prema rasporedu odvijanja standardne nastave i vjerujem uspješno završiti studijsku godinu, prema akademskom kalendaru. Kreirana virtuelna učionica na predmetu Urbanističko projektovanje 2, sa kojom smo započeli izvođenje nastave na fakultetu na ovaj način, ispunila je u potpunosti očekivanja.“

Iako je ovakav vid edukacije za naše studente novina, oni su uglavnom zadovoljni njegovim funkcionisanjem. Smatraju da im treba još vremena da se naviknu na ovakav način učenja, ali vide i prednost u tome što mogu sjedjeti kod kuće, u potpuno opuštenoj atmosferi i slušati predavanje.

‘’Zadovoljan sam virtuelnom učionicom, ali smatram da treba da prođe izvjesno vrijeme da se ovakav vid nastave prihvati kao redovan u ovim okolnostima. S obzirom na to da nam je svima ovo prvi put da smo učesnici ovakvog oblika predavanja, razumno je da još uvijek nema te doze slobode i interakcije na relaciji profesor - asistent - student, kao što je to slučaj sa ''običnim'' načinom nastave, ali vjerujem da će se to kroz koju nedjelju ispraviti’’ rekao je Andrej Riger.

Ukoliko uzmemo u obzir svijet, onlajn edukacija nije nešto nepoznato, a s obzirom da se kod nas tek sad počela praktikovati zbog trenutnog stanja u državi zbog pandemije, za studenete arhitekture, ovo je trenutno jedini način da oni pokušaju da redovno završavaju svoje obaveze.

‘’Ovakav način edukacije može u potpunosti zamijeniti stari sistem učenja u ovakvoj situaciji. Aplikacija koju koristimo za komunikaciju sadrži alate za crtanje pa se lako može koristiti prilikom predavanja i vježbi. Pruža mogućnost da se istovremeno sluša predavanje uz propratni materijal. Studenti su bili dosta opušteniji i komunikativniji nego prilikom starog sistema učenja. Pretpostavljam da je zbog okruženja u kojem se nalazimo i koji smo mi sami izabrali. Količina informacija koju smo dobili podjednaka je onoj koju dobijamo na standardnim predavanjima'' naveo je Vladimir Fatić.

Irena Radulović je saglasna sa tim da da online predavanja pružaju istu količinu informacija kao i stari sistem predavanja.

''Mislim da ovakva predavanja drže i bolju pažnju studentima prilikom slusanja. Svakako preporučujem svim studentima da podstaknu profesore na ovaj vid edukacije u ovom trenutku, prvenstveno radi sticanja novog iskustva i saznanja o svijetu moderne tehnologije'' rekla je ona.

Danilo Marković, naveo je da on smatra da pohađanja nastave preko virtuelne platforme nije jos razvijena kod nas, te da bi virtuelne učionice predstavljale dobar vid za održavanje predavanja stranih predavača, komunikaciju i nterakciju sa fakultetima drugih univerziteta.

‘’Smatram da je funkcionalniji stari vid predavanja.Moze biti funkcionalan za odredjene struke, ali ne iza sve. Međutim, viđećemo šta će vrijeme donijeti’’ navodi Danilo.

Studenti smatraju da je online edukaciju potrebno posebno prilagoditi svakom fakultetu na osnovu materije koju uče, ali svakako nakon realizacije virtuelnih učionica, oni na osnovu svog iskustva preporučili bi ovaj vid edukacije u trenutnoj situaciji i ostalim studentima, kako ne bi bili u zaostatku sa fakultetskim obavezama.

''Generalno, smatram da je neophodno onlajn predavanja prilagoditi svakom fakultetu posebno. Materija je različita za sve fakultete pa i način prezentacije istog mora biti adekvatno osmišljen. Preporučila bih svima ovakav vid edukacije. Bolja organizacija vremena, učenje u udobnosti svoga doma ili bilo gdje drugo pa čak i na otvorenom, ima svoje benefite koje bi, sigurna sam, svi željeli da osjete'' rekla je Milica Labudović.

Nikolija Pešić smatra da je ovakav vid edukacije funkcionalan, ali ne u potpunosti. Svakako bi ga preporučila studentima jer je uvidjela da se i u kućnoj atmosferi može ostvariti komunikacija sa profesorima. 

‘’Nikada neće komunikacija putem kamere moći da zamijeni živ razgovor i odnos koji se tim putem postiže, međutim ne moramo više čekati vikend da bismo vidjeli svoje najbliže, a usput razmišljati o obavezama na fakultetu. Vjerujem da će svi studenti uvidjeti dobre strane i pristupačnost koju nam pruža onlajn učenje, pogotvo oni koje sati dijele od rodnog mjesta do fakulteta’’, objasnila je ona.

Iz Arhitektonskog fakulteta su podsjetili da u svijetu postoje brojne digitalne platforme i univerziteti u kojima se nastava u potpunosti realizuje onlajn, koji se realizuju jednako uspješno bilo da se radi o virtuelnom ili fizičkom prisustvu.

„Mislim da kombinovani oblici izvođenja nastave, u trećoj deceniji 21.vijeka, koja je pred nama, treba da postanu uobičajena praksa u determinisanju kurikuluma. Unapređenja su uvijek neophodna, bilo da se radi o konvencionalnim ili nekonvencionalnim pritupima i metodama učenja. O iskustvima u online edukaciji na našem univerzitetu i mogućnostima unapređenja istih, možemo govoriti nakon određenog vremenskog perioda primjene. U trenutnim okolnostima, koje su nas neplanirano preorijentisale na radikalni pristup u razmjeni znanja, mogu konstatovati da je virtuelna učionica uspješno zamijenila klasičnu.“, dodala je prodekanka Perović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.