Muzička akademija

Razgovori s umjetnikom: Gost Muzičke akademije gitarista Sanel Redžić
Razgovori s umjetnikom: Gost Muzičke akademije gitarista Sanel Redžić

Serijal razgovora sa perspektivnm umjetnicima na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore nastavlja se u petak, 14. maja, od 9:00h, a gost će biti istaknuti gitarista mlađe generacije Sanel Redžić.

Ovaj razgovor pripremio je David Marton, student prve godine master studija Muzičke akademije na Cetinju.

Sanel Redžić je jedan od najperspektivnijih i virtuoznijih gitarista mlađe generacije, kome mnogi muzički kritičari i ljubitelji klasične muzike predviđaju blistavu svjetsku karijeru. Sanel je uz veliki repertoar, koji se sastoji od muzike baroka pa sve do moderne muzike, stvorio važno ime na internacionalnoj sceni.

Gitaru počinje da uči sa osam godina u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, gdje je 2007. godine okončao svoje školovanje sa najvišim ocjenama u klasi Predraga Stankovića. Nakon toga Sanel se upisuje na Muzičku akademiju „Franz Liszt“ u Weimaru, gdje je studirao kod Thomasa Müllera-Peringa i Ricarda Gallena.Do danas, Sanel je oduševio publiku i medije na preko 1000 nastupa i solo koncerata u Bosni, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Španiji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Grčkoj, Portugalu, Čileu, Kini, Japanu, Indiji i SADu. Koncertirao je na profiliranim binama kao što su Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Bunka Kaikan Recital Hall, Hakuju Hall te Yamaha Hall, National Philharmonic of Ukraine, Philharmonic Paul Constantinescu Ploiesti i mnogim drugim.Na internacionalnim takmičenjima kao što su Tokyo i Tychy, „Forum Gitarre Wien“, Markneukirchen, Changsha u Kini, „Anna Amalia“ Weimar, Fernando Sor Rim, Emilio Pujol Sassari, Iserlohn, „Andres

Segovia“ Velbert, Kutna Hora, „Guitarmania“ u Lisabonu ili „Guitar Art Festival“ u Beogradu, stekao je mnoge važne nagrade i priznanja za svoj rad. U međuvremenu je i sam postao član žirija, na mnogim takmičenjima za mlade gitariste, te redovno održava masterklase.

Od 2006. godine Sanel Redžić je snimao CD-ove u Sarajevu i Lajpzigu. Posljednji je nastao u saradnji sa MDRom. Aktuelni CD, produciran u Kelnu, izlazi početkom Aprila 2013. Pored toga imao je priliku snimati za mnoge radio i TV stanice, te svirati sa različitim orkestrima.

Zoom link intervjua Sanela Redžića je: https://us04web.zoom.us/j/76415636524...

 

 

 

 

 

 

 

Broj posjeta : 151