Studenti Muzičke akademije u multimedijalnom projektu „Karneval životinja“




Studenti Muzičke akademije u multimedijalnom projektu „Karneval životinja“

Na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, 25. novembra u 12 časova, održan je multimedijalni projekat „Karneval životinja“ povodom obilježavanja 100 godina od smrti francuskog kompozitora Kamija Sen – Sansa. Nosioci muzičkog dijela projekta bili su studenti Muzičke akademije sa Cetinja iz klase van.prof. Nataše Popović: Viktor Huter – violina, Milena Jaramaz – violina, Ksenija Lukić – viola, Branislav Proročić- violončelo, Viktor Minić – kontrabas, Zorica Pavićević – flauta, Vasilije Vujadinović – klarinet, Sofija Jović – klavir i Petar Popović – klavir. Za zvuk glokenšpila i ksilofona bila je zadužena njihova profesorica Nataša Popović, van. prof. na predmetu Kamerna muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. U ulozi naratora našli su se studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja Lara Dragović i Ognjen Sekulić, dok ilustracije potpisuje student Fakulteta likovnih umjetnosti Radomir Milić pod mentorstvom prof. Suzane Pajović.

„ Imajući u vidu da je ovo godina posvećena obilježavanju jubileja ovog sjajnog francuskog kompozitora, poželjela sam, na početku akademske godine,  da to uradim oživljavajući muzičko djelo koje je nastalo upravo kao podstrek studentima da probude svoju kreativnost i maštu i uživaju u samom procesu rada na umjetničkom djelu. Kako je za ovo djelo četrdesetih godina prošlog vijeka američki književnik Ogden Neš napisao sjajan tekst koji kroz humorističko – satirične stihove dodatno dočarava muziku Sen – Sansa u Karnevalu, u komunikaciji sa rukovodiocem Edukativnog centra Muzičkog centra Crne Gore, gospođom Sarom Vujošević – Jovanović,  rodila se ideja o multimedijalnom projektu koji će prije svega biti namijenjen najmlađoj publici sa misijom da im se kroz riječ i pomoću slika, njima poznatijim umjetničkim sredstvima, približi i klasična muzika. Tako se desila predivna priča „ Karneval životinja“, na prelijepoj velikoj sceni Muzičkog Centra, sjajan spoj riječi, svjetla i boja s posebnim akcentom na muziku. Studenti su sjajno predstavili ovu muzičku priču na sceni što se moglo zaključiti i po divnim reakcijama djece kako u toku, tako posebno na kraju koncerta. I za studente, a i za mene je ovo bilo novo iskustvo jer nemamo priliku da sviramo pred publikom koju čine većinom djeca, tako da su reakcije djece u svima nama probudile neke posebne emocije i dale nam podstrek da nastavimo da razmišljamo o našoj značajnoj ulozi u edukaciji djece, naše buduće publike, a vjerujem i ljubitelje klasične muzike.“ – kazala je prof. Popović.

Lijepa energija, lijepa poruka i misija koje su iza ovog projekta su prepoznate od najmlađih u vidu gromoglasnog aplauza i ovacija tako da će se ova karnevalska priča sigurno nastaviti.

 

Linkovi:



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.