Projekat „III Kontrabas susreti – III Double bass encounters“ održan u Muzičkom centru CG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U periodu od 26. do 29. novembra 2022. godine, u kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, šira publika, učenici kontrabasa srednjih škola i studenti kontrabasa sa Muzičke akademije Cetinje su imali priliku da se kroz forme predavanja, master klasa i koncerta, sve u okviru projekta III Kontrabas susreti – III Double bass encounters“, bliže upoznaju sa izvođaštvom na ovom instrumentu kao i djelima crnogorskog autora Senada Gačevića koji je dio svog opusa posvetio kontrabasu. Poseban akcenat je stavljen na učešće učenika i studenata koji su kroz praktičan rad, sa predavačima, Artem Čirkovim (Rusija), Ljubinkom Lazićem (Srbija), Fahrudinom Strojilovim (Bosna i Hercegovina) i Veljkom Belevićem (Crna Gora), saradnikom na Muzičkoj akademiji, sticali nova znanja i iskustva svirajući solistički i kamerni program. U okviru programa održano je i predavanje o jednom od najbriljantnijih virtuoza na ovom instrumentu u XIX vijeku i jednom od najznačajnijih kompozitora koji je pisao muziku za kontrabas, Đovaniju Botesiniju, na temu ,,Giovanni Bottesini – život i djelo (200 godina od rodjenja).

Na završnom koncertu projekta, koji je održan poslednjeg dana u kamernoj sali Muzičkog centra CG, pored učenika muzičke škole „Vasa Pavić“, Nikoline Strugar i Davida Golubovića, uspješno se predstavio se i student master studija sa Muzičke akademije sa Cetinja Viktor Minić. Kraj koncerta obilježio je nastup i samih predavača, Čirkova, Lazića, Strojila i Belevića, koji su premijerno izveli tri kompozicije za kvartet kontrabasa kompozitora Senada Gačevića kompovanih na crnogorske teme: „Mlada Jelka“, „S one strane Plive“ i „Kolo okolo“.

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid027SSpmAdRLKawGUCwrbvzfVnN4H4NJ22F6VCXKB7v48RX68jud7sinAQdNwJ6iHTdl&id=100010342627839&sfnsn=mo&mibextid=RUbZ1f



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.