Studenti Muzičke akademije na proljećnoj turi CEMAN orkestra




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru CEMAN mreže muzičkih akademija Srednje Evrope, osnovane na inicijativu Konzervatorija za muziku Giuseppe Tartini iz Trsta u saradnji sa CEI-om, Inicijativom za Srednju Evropu, stvoren je međunarodni CEMAN orkestar s ciljem promocije talentovanih mladih muzičara iz CEI regije, dajući im priliku da dijele profesionalno iskustvo i učestvuju na međunarodnim muzičkim događajima. Na ovogodišnjoj Proljećnoj turi učestvuju i studenti crnogorske Muziče akademije Vasilije Vujadinović (klarinet), Jovana Kadjibanova (violončelo) i Vuk Kuč (truba). Orkestar je debitovao 2018. godine u Zagrebu, nakon čega je uslijedio koncert u Trstu, pod dirigentskom palicom Hrvatice Jasenke Ostojić, s violinisticom Eleonorom Hil kao solistom. U 2019. godini, Ceman orkestar je izveo svoj program u Hrvatskoj i Italiji s violinisticom Giadom Visentin kao solistom, i pod dirigentskom palicom Romola Gessija. U 2022. godini orkestar je nastupao u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji s programom u kojem je učestvovao violončelista Momčil Pandev, a s gostujućim dirigentom Deyan Pavlovim. U 2023. godini orkestar je izveo proljetnu turneju u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji s violisticom Beatrice Fitocarev, pod dirigentskom palicom Romola Gessija, koji je trenutno muzički direktor orkestra, i jesenju turneju u Hrvatskoj i Italiji s violinistom Ionom Mosneagom, i gostujućim dirigentom Denisom Ceausovim. Projekat Ceman orkestra je operativan zahvaljujući saradnji i naporima akademija iz Banja Luke, Beograda, Bukurešta, Budimpešte, Cetinja, Kišinjeva, Kijeva, Ljubljane, Tirane, Trsta i Zagreba.

OLSI QINAMI je glavni dirigent i muzički direktor Londonske gradske filharmonije, i dirigent Nacionalnog radio simfonijskog orkestra Albanije. Ima magistarsku diplomu iz orkestarskog dirigiranja sa Kraljevskog konzervatorija u Birminghamu, gdje je studirao sa Danieleom Rossinijem i Michaelom Sealom, te diplomu prvog stepena iz dirigiranja sa Akademije umetnosti u Albaniji, kao i Diplome Superior iz dirigiranja sa Ecole Normale de Musique de Paris, gdje je studirao sa Dominiqueom Rouitsom. Nastavio je svoje studije sa Paavom Jarvijem, Riccardom Mutijem, Alexanderom Vedernikovim, Charlesom Peeblesom, Markom Heronom, Jormom Panulom, Michalisom Economouom, Marcom Guidarinijem, Stefanom Ranzanijem, Alexanderom Vedernikovim, Rolandom Çeneom, Petrikom Afezollijem, Bujarom Llapajem, Howardom Williamsom, Neilom Thomsonom. Osvojio je 2. nagradu na Međunarodnom takmičenju za dirigente sa Londonskim klasičnim solistima. Sarađivao je sa orkestrima kao što su BBC Simfonijski orkestar, Nacionalna Opera Slovenije, Opera Hong Kong, Norveški radio orkestar, Parnu festival orkestar, Opera države Constanta, Nacionalna Opera Albanije, Nacionalna Opera Sjeverne Makedonije, Atinska filharmonija, Opera de Massy u Parizu, Londonski Thames orkestar, Amadeus orkestar i hor, Komorni orkestar Versailles, Kammerphilharmonie Graz i mnogi drugi. Profesor je dirigiranja na Univerzitetu umetnosti u Tirani.

ADELAJD ZHURI, rođen 1998. godine u Skraparu (Albanija), počeo je studirati klavir u dobi od šest godina kod albanske učiteljice Valbone Kasaj, nastavljajući svoje studije na Univerzitetu za muziku u Tirani kod Nore Çashku. Osvojio je razne nagrade na takmičenjima u Albaniji kao što su Epta Albania, Kenget & Tokes, i Pjeter Gaci. U 2017. godini započeo je svoje bachelor i master studije na Konzervatoriju za muziku Tartini u Trstu, pod mentorstvom Terese Trevisan, diplomiravši s najvišim ocjenama i pohvalama. U posljednjih šest godina osvojio je više od 25 nagrada na takmičenjima kao što su: Diapason Doro, Città di Valtidone, Città di Treviso, Ugo Amendola, Città di Belluno, Niš - Srbija, Andrea Baldi - Bologna, Premio Marizza, Premio Crescendo, Međunarodno takmičenje za klavir Radovljica - Slovenija, Riviera Etrusca, Città di Piove di Sacco, Maria Giubilei. Nastupao je na prestižnim koncertnim dvoranama i festivalima u Albaniji, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj. Dobio je poziv od žirija takmičenja Ugo Amendola da snimi svoj prvi CD, koji je producirao IMD Music&Web - Rim. Učestvovao je u majstorskim kursevima sa Ayami Ikebom, Ruben Dalibaltayanom, Naumom Grubertom, Flaviom Zaccariom, Alexanderom Gadjievom, Danielom Riverom, i bio je primljen na Muzičku akademiju Pinerolo, gdje je studirao pod vodstvom Roberta Plana. Od 2023. godine studira za Solo master diplomu u Luganu, pod mentorstvom Nore Doallo. Redovno nastupa na solo recitalima i sa kamernim muzičkim ansamblima.

 

CEMAN ORCHESTRA - SPRING TOUR 2024

 

2024 05 23 at 7:30 p.m. - Rijeka (Croatia), Governors Palace - Marble Hall – free entrance

2024 05 24 at 7:30 p.m. - Ljubljana (Slovenia) - Music Academy UL - Julij Betetto Hall - free entrance  

2024 05 25 at 6:30 p.m. - Trieste (Italy), Giuseppe Verdi Opera House – free entrance – reservation: ceman@conts.it 

2024 05 26 at 6:30 p.m. - Grožnjan (Croatia) Castle, Jeunesses Musicales of Croatia Concert Season – free entrance 

 

CEMAN ORCHESTRA - Central European Music Academies Network Orchestra

 

piano ADELAJD ZHURI

conductor OLSI QINAMI

 

Program

 

LUDWIG VAN BEETHOVEN                Coriolan - Overture Op.62

LUDWIG VAN BEETHOVEN                Piano Concerto No.4 in G Major, Op.58

WOLFGANG AMADEUS MOZART      Symphony No.41 in C Major KV 551



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.