Mladi profesori jezika i književnosti u projektu Uči doma




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nedavno studenti Filološkog fakulteta, a danas profesori koji čekaju posao, spremno i nesebično su prihvatili da, za potrebe projekta Uči doma, u okviru kojeg se obezbjeđuje nastava za sve učenike u uslovima pandemije, učestvuju u snimanju časova u skladu sa Predmetnim programom za crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost u srednjim školama u Crnoj Gori.

Iako su okolnosti za koje su časovi pripremani i u kojima su realizovani potpuno neuobičajene, bivši studenti Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti, pokazali su da posjeduju sve tri dimenzije nastavničke kompetencije: prije svega poznavanje stručnih sadržaja iz oblasti bazičnih nauka (nauke o jeziku i nauke o književnosti), zatim metodička znanja i, konačno, radnu dimenziju što, između ostalog, podrazumijeva preuzimanje odgovornosti, predanost poslu i savjesnost u njegovom obavljanju. Podršku mladim nastavnicima u ovoj aktivnosti pružile su doc. dr Dušanka Popović, profesorica Filološkog fakulteta i mr Anka Vučinić Gujić, nadzornica u Zavodu za školstvo, u ime organizatora.

Ponosni smo na mlade profesore koje su iznjedrili naši studijski programi u okrilju Filološkog fakulteta i njihovu spremnost da u vanrednim okolnostima budu podrška struci i profesiji za koju su se obrazovali. To su: Tamara Simović, Milana Gajović, Ana Janković, Đorđije Đukanović, Dijana Tiganj, Vanja Damjanović, Aleksandar Marić, Staša Vukić i Katarina Makočević.

Projekat Uči doma pokrenulo je Ministarstvo prosvjete na početku pandemije, a sa njegovom realizacijom nastavilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.