Doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić na konferenciji o dječijoj književnosti




Doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić na konferenciji o dječijoj književnosti

Doc. dr Svetlana Kalezić Radonjić učestvovala je na 15. internacionalnoj konferenciji pod nazivom Dijete i knjiga (The 15th International Child and the Book Conference) 24-26. marta, koja se ove godine, zbog pandemijske situacije, umjesto u Berlinu održala onlajn putem. Preko stotinu učesnika iz dvadeset tri zemlje (u širokom luku od SAD-a do Indije) učestvovalo je na ovoj konferenciji, jednoj od najvažnijih među proučavaocima dječije književnosti.

Ovogodišnja tema je bila posvećena političkim i kulturnim promjenama u dječijoj književnosti od prošlog vijeka do danas i profesorka Kalezić Radonjić je izložila rad na temu Changing Conceptions of the Child Citizen in the Montenegrin Novels for Children. Razmatrajući romanesknu produkciju u Crnoj Gori kroz pet tipova romana (SF, ratni, roman o djetinjstvu, roman o životinjama i avanturistički roman) prikazala je kako se mijenjao lik djeteta u svakom od njih posebno ističući moć oblikovanja mladih čitalaca putem književnih tekstova i moć moralnog obrazovanja u profinjivanju ljudskog kapaciteta za pravdu. U inspirativnoj diskusiji koja je potom uslijedila uočeno je da postoje sličnosti između društvenih i literarnih kretanja čak i u zemljama koje ne dijele isto kulturno i istorijsko nasljeđe, poput npr. Crne Gore i Malte.

Ovogodišnja CBC konferencija organizovana je u saradnji tri njemačka univerziteta: Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität zu Berlin i  Eberhard Karls Universität Tübingen.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.