Čitanje u obrazovnoj vertikali




Čitanje u obrazovnoj vertikali

Profesorice Filološkog fakulteta prof. dr Dušanka Popović i prof. dr Sonja Nenezić pokrenule su Projekat Čitanje u obrazovnoj vertikali s namjerom da se ova jezička komponenta osvijetli s različitih stanoviša: lingvističkog, književno-teorijskog, metodičkog, psihološkog, razvojnog i dr., posebno u procesu obrazovanja – od vrtića do završetka studija.

Prihvatajući činjenicu da je čitalačka pismenost ključna sposobnost u savremenom dobu, te da u crnogorskom obrazovnom kontekstu još uvijek nije na zavidnom nivou, u okviru Projekta se organizuju raznovrsni događaji čiji je cilj da podsjete na značaj čitanja i mogućnosti razvoja i unapređenja čitalačke pismenosti kroz obrazovni sistem.

Nakon dvije uspješne sesije usmjerene na predstavljanje Projekta i razvoj pretčitačkih i čitačkih vještina na predškolskom i ranom školskom uzrastu, najavljujemo sesiju Čitanje u osnovnoj školi (1. dio) koja će se održati u srijedu 22. novembra 2023. godine u 17h, u Svečanoj sali Filozofskog/Filološkog fakulteta.

Sesiju će otvoriti prof. dr Dušanka Popović, autorka i koordinatorka Projekta, a zanimljivim temama u odnosu na programska djela u osnovnoj školi i načinima njihove interpretacije iz ugla univerzitetske profesorice govoriće doc. dr Olga Vojičić Komatina, Filološki fakultet, iz ugla profesorice iz školske prakse mr Vera Mićunović, OŠ “Olga Golović”, dok će iz pozicije studenta koji se priprema za profesorski poziv govoriti Sara Šćepanović, studentkinja druge godine master studija,  Studijski program Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.