Ljubiša Čukić, najbolji student Filološkog fakulteta




Ljubiša Čukić, najbolji student Filološkog fakulteta

O putu do uspjeha, zalaganjima, motivaciji, planovima za budućnost i savjetima za mlađe kolege razgovarali smo sa Ljubišom Čukićem, najboljim studentom Filološkog fakulteta (9.95) za 2018/19. godinu.

 

UCG: Proglašeni ste za najboljeg studenta svog fakulteta za tekuću studijsku godinu, šta za vas predstavlja ova nagrada?

Čukić: Ova nagrada za mene predstavlja ličnu satisfakciju. Nakon dvije godine truda I rada ovo je poput krune mog dosadašnjeg školovanja, i podstiče me da nastavim da neprestano radim na sebi i svom obrazovanju. Sa sobom donosi jos veću želju za napredovanjem ali isto tako i veliku odgovornost. Jako je lep osećaj znati da neko prati rad i trud mladih i kroz ovakva priznanja odaje počast dobrim studentima i potvrđuje da nijedan trud nije uzaludan.

 

UCG: Koliko je odricanja bilo potrebno da bi se postigao navedeni uspjeh?

Čukić: Smatram da su odricanja jednostavno postala deo svakodnevnice. Nemoguće je ukombinovati sve elemente tako da nijedan ne trpi. Međutim, ono što je meni pomoglo da odricanja budu minimalna a da isto tako ispunim većinu obaveza jeste svakako dobra organizacija , kontinuitet I strategija u radu .  Uklopiti I fakultetske I privatne obaveze nije nimalo lako, ali je za mene to jedini način da se kvalitetno izborim sa svim obavezama.

 

UCG: Kojim aktivnostima na fakultetu ste se bavili i koliko mislite da su pomogle u sticanju određenih znanja i vještina? 

Čukić: Nama na studijskom programu za Francuski jezik i književnost svakako jesu najznačajniji ''Dani Frankofonije'' i svake  godine sa kolegama i profesorima pripremamo bogati program od koga bih izdvojio pripremu pozorišnog komada za Međunarodni Frankofoni Festival  u Podgorici.

Kao neko ko se dugo bavi glumom, kako na francuskom tako i na maternjem jeziku, mogu da potvrdim da se kroz glumu jezik može jako dobro naučiti i da se može mnogo napredovati  a posebno u izgovoru koji je jako bitan za francuski jezik. Takođe sam učestvovao i na literarnim konkursima u organizaciji Francuskog Instituta u Podgorici, koji kroz zanimljive uslove konkursa zaista bude u nama prave mlade pisce.

 

UCG: Šta je za vas predstavljalo motivaciju tokom studija?

Čukić: Jedna od motivacija za mene jeste svakako konstantna želja za napredovanjem i usavršavanjem. Izučavanje jezika je jako specifično. Jezik ne poznaje  granice, posebno ne francuski  a evolucija je konstantna, baš zbog toga sam i motivisan da kontantno čitam, učim i približavam se tim granicama koje uvek  izmiču. Upravo u tome je i lepota izučavanja jezika.

 

UCG: Koje zadatke i ciljeve ste postavili sebi za predstojeći period, u domenu profesionalnog usavršavanja?

Čukić: Dolazeći letnji semester ću u okviru razmene studenata provesti u Francuskoj. Ovo ce biti moj drugi put da semestar provodim u drugoj državi, što me posebno raduje jer uvek donosi nove izazove, a u isto vreme pruža i nebrojano mnogo mogućnosti. Kako mi se trenutno razne ideje i planovi motaju po glavi, ovaj boravak u Francuskoj ću iskoristiti da se opredelim za put daljeg školovanja.  Takođe mi je jedan od ciljeva I usavršavanje Nemačkog jezika koji sam po prvi put počeo da učim I zavoleo na fakultetu, potpuno je drugačiji od francuskog I baš zbog toga je veliki izazov.

 

UCG: Koju poruku biste poslali generacijama koje će se u budućnosti opredijeliti za vaš fakultet?

Čukić: Srdačno bih svima preporučio da se opredele baš za studije francuskog jezika na fakultetu u Nikšiću jer smatram da pruža mnoge mogućnosti kako nakon završetka studija, tako i tokom istih. Naša katedra poseduje veoma stručne i ugledne profesore, od kojih se može dosta naučiti i koji izmedju ostalog,  imaju i mnogo razumevanja  za studente koji se prvi put susreću sa francukim jezikom upravo na fakultetu što dosta pomaže. Naravno, neophodna je ljubav prema francuskom jeziku i Francuskoj uopste, a uz nju i rad i trud, sve će se isplatiti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.