Obilježen Leonardov jubilej




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom obilježavanja 500 godina od smrti renesansnog genija Leonarda da Vinčija, SP  Italijanski jezik i književnost imao je priliku da ugosti italijanskog režisera Đanluku Barbadorija, koji je sa grupom studenata treće godine održao pozorišnu radionicu.

Radilo se na tekstu „Leonardo da Vinci. L’opera nascosta“ Mikelea Santerama, a radionica je realizovana u saradnji sa Italijanskim kulturnim centrom iz Beograda, sa kojim SP Italijanski jezik i književnost ima odličnu saradnju.

Petodnevna radionica završena je prezentacijom u okviru koje su studenti, na zanimljiv način, u interakciji sa publikom, kombinacijom čitanja izvornog italijanskog teksta i njegovog prevoda, u glavnim crtama predstavili segmente Leonardovog života i rada, kao i suštinu njegove genijalnosti.

Osim toga, u subotu 11. maja, u prostorijama našeg fakulteta, Đanluka Barbadori održao je i jednodnevni seminar za nastavnike italijanskog jezika pod nazivom „Giocare con il testo letterario in classe“.

Ova aktivnost je realizovana u saradnji SP Italijanski jezik i književnost  sa Italijanskim kulturnim centrom u Beogradu i sa Udruženjem nastavnika italijanskog jezika Crne Gore. Tom prilikom, nastavnici iz raznih crnogorskih škola u kojima se predaje italijanski jezik, razmijenili su iskustva i upoznali se sa pozorišnim tehnikama koje mogu da se iskoriste u nastavi stranog jezika, posebno prilikom obrade književnih tekstova.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.