Dr Sara Vujošević, profesorica na predmetu Glas sa FDU - Cetinje autorka projekta Dječji matine "Karneval životinja" u Muzičkom centru Crne Gore




Dr Sara Vujošević, profesorica na predmetu Glas sa FDU - Cetinje autorka projekta Dječji matine "Karneval životinja" u Muzičkom centru Crne Gore

Dječiji matine “Karneval životinja” u kojem je po prvi put ostvarena saradnja studenata tri umjetnička fakulteta sa Cetinja (Fakultet dramskih umjetnosti, Muzička akademija i Fakultet likovnih umjetnosti) u organizaciji Edukativnog centra Muzičkog centra Crne Gore, izveden je premijerno na Velikoj sceni MCCG, u četvrtak, 25. Novembra, u 12h.

Ovaj jedinstveni multimedijalni projekat za djecu potpisuju profesorica Glasa na Fakultetu dramskih umjetnosti dr Sara Vujošević Jovanović (autorka projekta), Nataša Popović (rukovodilac muzičkog ansambla), Ogdeš Neš (tekst), Jelena Martinović Bogojević i Jovan Drašković (prevod i adaptacija), a pripremljen je povodom obilježavanja 100 godina od smrti čuvenog, izuzetno nadarenog i svestranog francuskog kompozitora, orguljaša, dirigenta, pijaniste, pedagoda, književnika…

Insipraciju za djelo Sen-Sans je pronašao u uzvišenoj priči iz Starog zavjeta – Biblijskom potopu i priči o Nojevoj barci. Muzička svita u četrnaest stavova, ‘Karneval zivotinja’ je svojevrsni je muzički zoološki vrt, koji je po formi i sadržaju edukativnog i opisnog karaktera sa segmentima humora i satire. Kompozitor je zamislio djelo kao slijed narativnih događaja gdje je muzika u službi oslikavanja životinja. Naratori, studenti Fakulteta dramksih umjetnosti- Lara Dragović i Ognjen Sekulić, u svaki od četrnaest stavova kompozicije uvode djecu pričom- pripremljenim tekstom, a koji je posvećen i u ekspresiji podražava odeđenu životinju Ili grupu životinja). 

Dr Sara Vujošević Jovanović ističe da ideju da se studenti tri umjetnička fakulteta sa Cetinja po prvi put okupe u jednom projektu i budu protagonisti cjelokupne radnje na sceni smatra plemenitom misijom i odavno željenoj od strane samih studenata Muzicke akademije, Fakulteta dramskih umjetnosti, kao i Fakulteta likovnih umjetnosti… 

“Saradnja je i više nego urodila plodom, izabrali smo neke od najboljih naših mladih nada iz sve tri oblasti umjetnosti, a koje su zastupljene na ovom multimedijalnom projektu edukativnog centra MCCG. Jako sam zadovoljna posle premijernog izvođenja, srce mi je puno kad sada, već sa sigurnošću možemo da konstatujemo da imamo projekat koji izgleda i zvuči i može se pozicionirati u nekom dobro isklesanom evropskom rangu”, kazala je Vujošević Jovanović.

Studenti sa Fakulteta dramskih umjetnosti su puni utisaka, prenosimo integralno njihove izjave o angažovanju u pomenutom projektu, kao i iskustvu koje nose nakon premijernog izvođenja “Karnevala životinja”:

“Ovaj projekat mi je mnogo značio iz dva razloga - poznanstvo i saradnja sa studentima ostala dva umjetnička fakulteta sa Cetinja, kao i edukativni karakter projekta namijenjenog djeci. Veliki izazov pripremljenog programa jeste da se djeci približi klasična muzika i njen značaj, koji je svevremenski, terapeutski i oplemenjuje dušu.

Zato mi je posebno drago što sam se našla u ulozi naratora uz kolegu Ognjena i bila dio projekta koji osim zabavnog karaktera nosi i važnu edukativnu dimenziju. Probe nisu bile naporne, naprotiv, sa velikom voljom smo saradjivali i dopunjivali jedni druge. Zato se nadam da će ovo biti samo prvi projekat u nizu sljedećih, u kom se konačno spajaju muzika, gluma i likovna umjetnost”.

(Lara Dragović, studentkinja master studija- odsjek Gluma, na Fakultetu dramskih umjetnosti)

“Najznačajnija stvar koju je donio ovaj projekat jeste zapravo saradnja sve tri umjetničke akademije. Zvuči nevjerovatno, ali ovo je prvi projekat ove vrste koji je uspio da spoji studente Fakulteta dramskih umjetnosti sa studentima Muzičke akademije i Fakulteta likovnih umjetnosti. Koleginica Lara i ja smo imali zadatak da kroz naratorski dio uvedemo djecu u stvaralaštvo Kamij Sen Sansa, kao i da im približimo njegov “Karneval životinja”. Cijeli program je protkan i obojen dobrom energijom, našom (naratorskom) interakcijom sa djecom u publici, raznovrsnim i atraktivnim crtežima kao i divnim zvukovima našeg kamernog orkestra. Bilo je uživanje raditi na ovom projektu. Želio bih da se zahvalim i Muzičkom centru Crne Gore kao i autorki i realizatorki cjelokupnog projekta, našoj profesorici dr Sari Vujošević Jovanović, koja je prepoznala potrebu i prigrabila šansu da se ovako nešto realizuje. Sada, kad smo probili led i kad smo vidjeli da je ova vrsta saradnje moguća, ne postoji više nikakvo opravdanje da se ne nastavi ovim putem.

Mnogo sam uživao u ovome, i moram priznati da sam jako sjetan što se završio proces pripremanja ovog djela. Nije trajao predugo ali je bio divan, spojili smo se i sarađivali sa mnogo dragim ljudima… I sve to, dodatno, mi čini izuzetnu čast što sam uzeo učešće u realizaciji ove predivne price za djecu”.

(Ognjen Sekulić, student treće godine Glume na Fakultetu dramskih umjetnosti)

Svakako, najveća nagrada ovom projektu je svakako bio aplauz najmlađih nakon premijere, ali i pohvale rukovodstva Fakulteta Muzičke umetnosti iz Beograda čija je delegacija bila u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

 

Medijske objave o projektu možete naći i na linku:

https://www.dnevne.me/Kultura/-/sara-vujosevic-jovanovic-za-dnevne-muzicki-zoo-vrt-ce-oblikovati-buducu-publiku-26-11-2021-13-31-03



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.