Sastanak uprave Pravnog fakulteta sa Glavnom pregovaračicom u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom početka aktivnosti na projektu „Jean Monnet Module in Law of the EU Internal Market“, danas je održan sastanak između rukovodstva Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i glavne pregovaračice Crne Gore u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, Zorke Kordić, i njenim timom. Sastanku su ispred Pravnog fakulteta prisustvovali dekanka, prof. dr Aneta Spaić, prodekan za međunarodnu i institucionalnu saradnju, prof. dr Vladimir Savković, koji je ujedno i akademski koordinator/modul lider projekta, kao i saradnica u nastavi, Nikolina Tomović.

Na sastanku je, prije svega, ukazano na značaj koji će ovaj projekat imati za obrazovanje pravnika iz oblasti prava Evropske unije, što treba postaviti kao prioritet pravničke profesije i društva u cjelini, a u susret punopravnom članstvu i obavezama koje isto podrazumijeva. U tom smislu, dogovorena je saradnja sa Kancelarijom glavnog pregovarača u realizaciji pojedinih projektnih aktivnosti, uključujući i gostovanje Glavne pregovaračice na jednom od predavanja u okviru projekta.

S obzirom na važnu ulogu akademske zajednice, a posebno pravničke profesije, u podizanju dinamike i kvaliteta pregovaračkog procesa, razmotreni su i drugi oblici saradnje. Učesnici su se saglasili da Pravni fakultet UCG, kao jedina javna ustanova tog tipa u Crnoj Gori, ima veliki značaj i za standarde crnogorskog društva snažne kapacitete da se aktivnije uključi u proces pregovora, što će biti i iskorišćeno u narednom periodu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.