Pravni fakultet, 24.02.2021

Sastanak uprave Pravnog fakulteta sa Glavnom pregovaračicom u pristupnim pregovorima s Evropskom unijomPovodom početka aktivnosti na projektu „Jean Monnet Module in Law of the EU Internal Market“, danas je održan sastanak između rukovodstva Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore i glavne pregovaračice Crne Gore u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, Zorke Kordić, i njenim timom. Sastanku su ispred Pravnog fakulteta prisustvovali dekanka, prof. dr Aneta Spaić, prodekan za međunarodnu i institucionalnu saradnju, prof. dr Vladimir Savković, koji je ujedno i akademski koordinator/modul lider projekta, kao i saradnica u nastavi, Nikolina Tomović.

Na sastanku je, prije svega, ukazano na značaj koji će ovaj projekat imati za obrazovanje pravnika iz oblasti prava Evropske unije, što treba postaviti kao prioritet pravničke profesije i društva u cjelini, a u susret punopravnom članstvu i obavezama koje isto podrazumijeva. U tom smislu, dogovorena je saradnja sa Kancelarijom glavnog pregovarača u realizaciji pojedinih projektnih aktivnosti, uključujući i gostovanje Glavne pregovaračice na jednom od predavanja u okviru projekta.

S obzirom na važnu ulogu akademske zajednice, a posebno pravničke profesije, u podizanju dinamike i kvaliteta pregovaračkog procesa, razmotreni su i drugi oblici saradnje. Učesnici su se saglasili da Pravni fakultet UCG, kao jedina javna ustanova tog tipa u Crnoj Gori, ima veliki značaj i za standarde crnogorskog društva snažne kapacitete da se aktivnije uključi u proces pregovora, što će biti i iskorišćeno u narednom periodu.

 

Broj posjeta : 475