Fakultet likovnih umjetnosti, 04.06.2019

Radovanović prvi dobitnik Silvermajn Fulbrajt Art rezidencijalnog programaAsistent   na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore vajarka Ivana Radovanović prvi je dobitnik Silvermajn Fulbrajt Art rezidencijalnog programa u okviru Silvermajn Art Centra u Saveznoj državi Konetikat,  u trajanju od dvije nedjelje.   

Silvermajn Fulbrajt art rezidencija ustanovljena ove godine od strane bračnog para - filantropista Jan i Robert Dilenšnejdera, navodi Radovanović.

 „U centru sam već od 1. juna, a boraviću do 15. Juna. Umjetnicima je obezbijeđeno 300 kvadratnih metara privatnog radnog prostora sa obilnom prirodnom svjetlošću i vještačkim svjetlom. Sami uslovi su takvi da ne mogu da izrazim koliko sam počastvovana ovakvom prilikom. Ovdje ću imati priliku da blisko sarađujem sa jednim od članova fakulteta Silvermajna, kao sa mentorom. Saradivaću  sa Robin Džefi Frenk, koja je i profesorica istorije umetnosti na Jejlu. Ona je žena sa ogromnim iskustvom. Ranije je bila glavni kustos u Muzeju umetnosti Wadsworth Atheneum i kustos američke umetnosti u Umjetničkoj galeriji Univerziteta Jajl. Takođe, sarađivaću sa  direktorom galerije, Rodžer Mudrom“, ispričala je Ivana. 

Silvermajn je još od 1908. godine mjesto okupljanja umjetnika, koje je kao takvo ustanovio poznati vajar Solon Borglum, da bi 1924.godine osnovao školu Silvermine School of Art - Silvermaj škola umjetnosti.

Škola se nalazi samo na sat vremena vožnje od Njujorka. Ima preko 4000 godišnjih upisa, pet besplatnih javnih galerija koje izlažu savremenu umjetnost i sarađuju sa međunarodno priznatim umjetnicima.

Ivana Radovanović će imati priliku da njen rad bude ili na samostalnoj ili grupnoj izložbi koja će kasnije biti zakazana u Silvermajn galerijama.

Rezidencija u trajanju od dvije nedjelje u zavisnosti od ciljeva umjetnika, dostupna je za sljedeće medije - keramika, novi mediji, dizajn namještaja/obrada drveta, slikanje, crtanje i skulptura od metala/gline. Učesnici ovog programa imaće priliku da posjete umjetničke zbirke u nekoliko lokalnih muzeja i galerija.

ImageImage

Image

 

 

 

 

Broj posjeta : 1509