Naša misija




Studiranje na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti omogućava sticanje znanja i vještina potrebnih za stvaralačko uključivanje u nastavni proces, zatim naučnih znanja neophodnih za tumačenje lingvističkih i književnih pojava, i njihovu spregu sa kulturološkim i novim informatičkim znanjima.

Cilj našeg studijskog programa je da mlade osobe, koje su željne pomenutih znanja, uputimo u osnovne i temeljne oblasti nauke o jeziku i nauke o književnosti uopšte, koje će moći koristiti i u kontekstu proširivanja i primjene znanja, ne samo kada je crnogorski jezik u pitanju, već i šire. Studiranje je usklađeno sa savremenim tekovinama nauke o jeziku i nauke o književnosti, didaktike i metodike. Kroz istoriju i teoriju crnogorske književnosti, prolazi se postepeno i temeljno, počev od ranih tekstova sve do savremenih ostvarenja na crnogorskom jeziku sa posebnim akcentom na razvijanje slobodnog, kritičkog, analitičkog, kreativnog mišljenja i potenciranje upotrebne vrijednosti usvojenih teorijskih znanja. Nastava se izvodi u okviru predavanja i vježbi i zasnovana je na dinamičnoj komunikativnoj nastavi koja se ostavaruje kroz grupni i samostalni rad, prezentacije, diskusije, istraživački rad, čime se teorijsko znanje povezuje sa praktičnim sadržajima.  Svrhovito odabranim predmetima studenti se osposobljavaju za permanentno obrazovanje, samoobrazovanje i praktičnu primjenu stečenih znanja i vještina. U mogućnosti su da se individualno i profesionalno razvijaju, da samostalno rasuđuju  i prezentuju usvojene činjenice, razvijaju svijest o potrebi svih nivoa komunikacije u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

Vođeni potrebom za stručnjacima iz ove oblasti, svoju misiju shvatamo kao društveno izuzetno važnu, a svoje studente za nosioce budućeg razvoja ne samo struke već i opšteg društvenog napretka. Predavanja i vježbe usko vezane za polje metodike nastave koncipirane su u skladu sa najsavremenijim svjetskim i stručnim tendencijama, sa osnovnim ciljem stvaranja kompetentnog stručnog kadra.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.