Naši studenti u programima mobilnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Isidora Drašković, student četvrte godine Filološkog fakulteta koristila je stipendije za studentsku mobilnost i čak tri semestra završila na partnerskim univerzitetima u Austriji i NJemačkoj. Ovo je njena priča: 

Kao student Germanistike na Filološkom fakultetu imala sam priliku da učestvujem u programu razmjene u okviru CEEPUS i ERASMUS+ mreže. Kao CEEPUS stipendista, boravila sam na dva austrijska Univerziteta: Univerzitet Beč u Beču i Karl Franzens Univerzitet Grac u Gracu. Osim toga, provela sam jedan semestar u Njemačkoj na Univerzitetu Zarland u Zarbrikenu, kao ERASMUS+ stipendista.

Želja da iskusim studentski život u inostranstvu, konkretno u njemačko-govornim zemljama, postojala je još u srednjoj školi, kada sam čvrsto odlučila da ću to prvom prilikom i pokušati. Boravak na ovim vrhunskim Univerzitetima mi je pomogao kako na akademskom nivou, tako i  na mnogim drugim. Upoznati totalno nove i drugačije kulture i običaje od svojih, kao i drugačiji sistem studiranja i učenja, govoriti stranim jezikom svakog dana, naučiti kako da poštuješ toliko narodnosti, religija, raznovrsnosti, a da pritom ostaneš svoj, obići što više gradova i otkrivati hrpu novih mjesta, a pritom biti i vrijedan student, biti dovoljno jak, da - iako bez svoje porodice i priljatelja koji te čekaju kući, ne dozvoliš da prođe nijedan dan, a da ne upoznaš, ne uradiš ili ne naučiš nešto novo, ali i svakodnevni odlazak u nabavku i „borba“ sa administracijom je ono što mi je ujedno predstavljalo velika zadovoljstva, ali i izazove.

Studiranje na univerzitetima koji broje više stotina hiljada studenata pomoglo mi je da još usredsređenije i sa mnogo više truda idem ka svojim ciljevima, ukoliko želim da se istaknem. Brojnost i raznolikost predmeta i kurseva koji u ponudi pomogla mi je da otkrijem u čemu se pronalazim više,  a u čemu manje i gdje vidim sebe u budućnosti kao budućeg stručnjaka za njemački jezik.

Boravak na studentskoj razmjeni je sigurno nešto najbolje što mi se do sada desilo i preporučila bih to svakome, jer naš Univerzitet to svakako omogućava – mogućnosti su brojne!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.