Naši studenti u programima mobilnosti

22.09.2017


Isidora Drašković, student četvrte godine Filološkog fakulteta koristila je stipendije za studentsku mobilnost i čak tri semestra završila na partnerskim univerzitetima u Austriji i NJemačkoj. Ovo je njena priča: 

Kao student Germanistike na Filološkom fakultetu imala sam priliku da učestvujem u programu razmjene u okviru CEEPUS i ERASMUS+ mreže. Kao CEEPUS stipendista, boravila sam na dva austrijska Univerziteta: Univerzitet Beč u Beču i Karl Franzens Univerzitet Grac u Gracu. Osim toga, provela sam jedan semestar u Njemačkoj na Univerzitetu Zarland u Zarbrikenu, kao ERASMUS+ stipendista.

Želja da iskusim studentski život u inostranstvu, konkretno u njemačko-govornim zemljama, postojala je još u srednjoj školi, kada sam čvrsto odlučila da ću to prvom prilikom i pokušati. Boravak na ovim vrhunskim Univerzitetima mi je pomogao kako na akademskom nivou, tako i  na mnogim drugim. Upoznati totalno nove i drugačije kulture i običaje od svojih, kao i drugačiji sistem studiranja i učenja, govoriti stranim jezikom svakog dana, naučiti kako da poštuješ toliko narodnosti, religija, raznovrsnosti, a da pritom ostaneš svoj, obići što više gradova i otkrivati hrpu novih mjesta, a pritom biti i vrijedan student, biti dovoljno jak, da - iako bez svoje porodice i priljatelja koji te čekaju kući, ne dozvoliš da prođe nijedan dan, a da ne upoznaš, ne uradiš ili ne naučiš nešto novo, ali i svakodnevni odlazak u nabavku i „borba“ sa administracijom je ono što mi je ujedno predstavljalo velika zadovoljstva, ali i izazove.

Studiranje na univerzitetima koji broje više stotina hiljada studenata pomoglo mi je da još usredsređenije i sa mnogo više truda idem ka svojim ciljevima, ukoliko želim da se istaknem. Brojnost i raznolikost predmeta i kurseva koji u ponudi pomogla mi je da otkrijem u čemu se pronalazim više,  a u čemu manje i gdje vidim sebe u budućnosti kao budućeg stručnjaka za njemački jezik.

Boravak na studentskoj razmjeni je sigurno nešto najbolje što mi se do sada desilo i preporučila bih to svakome, jer naš Univerzitet to svakako omogućava – mogućnosti su brojne!

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.