Vodeći svjetski istraživač u oblasti geonauke gostujući profesor na UCG: Odluka o angažovanju na sjednici Senata




Vodeći svjetski istraživač u oblasti geonauke gostujući profesor na UCG: Odluka o angažovanju na sjednici Senata

Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore kojom je predsjedavao rektor prof. dr Vladimir Božović, jednoglasno je donijeta odluka o angažovanju istaknutog stručnjaka i naučnika Slobodana Markovića profesora Prirodno - matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Odluka o angažovanju gostujućeg istraživača i predavača donijeta je na prijedlog Odbora za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta Crne Gore i ima za cilj unapređenje intenzivne naučne saradnje, stvaranje renomiranih naučnih publikacija, razvoj projektnih aplikacija, učešće u projektima, pružanje ekspertske pomoći u realizaciji i podizanje kvaliteta master i doktorskih studija.

Prof. dr Marković jedan je od vodećih svjetskih istraživača u oblasti geonauka. Uvršten je u Stanfordsku listu 2% najuspješnijih istraživača u svijetu za rezultate postignute u 2020. i 2021. godini. Angažovan je u radu mnogih međunarodnih naučnih asocijacija, a recezent je i gostujući urednik u brojnim vodećim međunarodnim časopisima. Član je SANU od 2015. godine.

Obrazlažući inicijativu Odbora za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije Univerziteta Crne Gore za angažovanje gostujućeg predavača rektor Božović je kazao da će se ovim angažovanjem prof. Marković pridružiti grupi od šest do sada angažovanih gostujućih profesora tog studijskog programa. Svi oni, kako naglašava, imaju bogato iskustvo i stručnost čime direktno doprinose podizanju kvaliteta nastave i istraživačkog rada, ali i daju značajan doprinos internacionalizaciji univerzitetskog iskustva.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.