Oktobarsko izdanje naučnog časopisa „JASPE“
Oktobarsko izdanje časopisa JASPE - Journal of Anthropology of Sport and Physical Education, koji sve više postaje temelj međunarodne naučne saradnje u oblasti sporta i fizičkog obrazovanja,  donosi u novom broju osam originalnih naučnih radova i dva pregledna rada.

Autori su u ovom broju nastojali da odgovore na aktuelna pitanja iz oblasti sporta, fizičkog vaspitanja i antropologije, kao što su uticaji fizičkih vježbi na agresivnost, devijantno ponašanje i samopouzadnje kod djece u uzrastu od 11 do 15 godina, potom efekti koji se postižu pripremnim vježbama sa paraolimpijskim košarkašima, fitnes programi za žene i uticaj na bol u donjim leđima, tjelesni uticaji kod  kičmenih povreda i druge aktuelne teme.

Autori u ovom broju većinom dolaze iz regionalnih zemalja i iz Crne Gore, dok uređivački tim ovog časopisa čine naučnici iz Brazila, Turske, Malezije, te naučnici iz regiona, Srbije, Hrvatske, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije, dok je glavni urednik sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore Bojan Mašanović.

Časopis JASPE, koji izdaje  Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom, izlazi od 2017. godine. Do sada je objavio oko 130  naučnih radova iz oblasti antropologije, sporta i fizičkog vaspitanja.

Za vrlo kratko vrijeme ovaj časopis je svojim radom dosegao indeksiranost u svjetskim naučnim bazama kao što su: DOAJ, Index Copernicus, Google Scholar, Crossref, ROAD.

JASPE izlazi četiri puta godišnje, u januaru, aprilu, julu i oktobru svake godine. Časopis  ima štampano i elektronsko izdanje, koje je dostupno onlajn, sa otvorenim i besplatnim pristupom za sve zainteresovane čitaoce, a pogotovo za pojedince koji se bave sportom, primjenjujući savremene metode.

Možete pogledati novi broj časopisa na linku :

https://www.ucg.ac.me/skladiste/blog_1259/objava_53764/fajlovi/JASPE%2009.pdf

 

https://onogost.me/drustvo/izaslo-oktobarsko-izdanje-naucnog-casopisa-jaspe

https://www.mladiniksica.me/oktobarsko-izdanje-naucnog-casopisa-jaspe/

 

Image

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.