CSA konferencija 2020 postavlja nove rekorde interesovanja svjetske naučne zajednice
CSA konferencija 2020 postavlja nove rekorde interesovanja svjetske naučne zajednice

Za konferenciju Crnogorske sportske akademije koja se našla u vrhu liste naučnih događaja u oblasti sportskih nauka za 2020. godinu, broj prijavljenih radova je prevazišao dosadašnja interesovanja: oko 200 radova naučnika, autora i koautora, iz 43 zemlje svijeta. 

PredsjedavajućImagei ove konferencije prof. dr Duško Bjelica kaže da je ovoliko interesovanje na svjetskom nivou rezultat kontinuirane saradnje organizatora, Crnogorske sportske akademije i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i 12 srodnih fakulteta iz zemalja EU.

„O prošlogodišnjoj konferenciji se još uvijek govori u naučnim krugovima i to je ono što najbolje privuče nova imena iz svijeta nauke. Dovoljno je sagledati samo listu zemalja iz kojih oni dolaze ove godine“, kazao je Bjelica.

Naučnici koji su prijavili svoje radove su iz Ujedinjenog Kraljevsta, Rusije, Švajcarske, Turske, Tajlanda, Kine, Tajvana, Novog Zelanda, Španije, Italije, Slovačke, Kipra, Češke Republike, Egipta, Siera Leonea,   Bugarske,  Alžira, Belorusije, Burkina Fasoa, Konga, Hrvatske, Egipta, Mađarske, Indije, Irana, Irske, Italije, Kazahstana, Kenije, Liberije, Malezije, Maroka, Holandije, Novog Zelanda, Nigerije, Omana, Pakistana, Poljske, Portugalije, Saudijske Arabije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Bjelica je iskazao zadovoljstvo što konferencija u kontinuitetu prevazilazi ranije postavljene ciljeve.

„Posebno nam je značajno što je ovu konferenciju prepoznao Evropski koledž sportskih nauka (ECSS) koji ima opsežnu saradnju sa naučnom zajednicom  na svjetskom nivou, te svoju veb platformu koristi za promovisanje događaja, na kojoj se našla i naša konferencija. Kao jedan od događaja godine najavljena je na sajtu Internacionalne asocijacije učesnika olimpijske akademije IOAPA, kao i Evropskog koledža sportskih nauka“, kazao je profesor Bjelica.

On je sa dekanom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG, prof. dr Stevom Popovićem, nedavno promovisao ovu konferenciju i na međunarodnoj  konfereciji u Rimu "2nd European Lifestyle Medicine Congress". 

„Pet plenarnih predavača, svjetskog renomea, prenijeće svoja znanja na konferenciji Crnogorske sportske akademije o aktuelnim pitanjima iz svih područja sportske nauke. To će biti prilika za razmjenu i najaktuelnijih saznanja i tematika oblasti medicinskih, humanističkih nauka, politika i praksi vezanih za savremene perspektive sporta, fizičke aktivnosti i zdravlje Među predavačima su prof. dr Selčuk Akpinar, prof. dr Adilson Markes, prof. dr Goran Garbilo, prof. dr Murat Tekin i prof. dr Hugo Sermento“, kazao je profesor Bjelica.

Recenzentski odbor, koji čine imena iz međunarodne naučne zajednice u oblasti sporta, pregledaće pristigle radove do sredine januara.

Svi prihvaćeni i prezentirani abstrakti (usmeni ili u prezentaciji) biće objavljeni u crnogorskom časopisu o sportskoj nauci i medicini Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, renomiranom časopisu koji izdaje Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore.

Ovaj časopis je indeksiran u svjetskim bazama kao što su WOS, Scopus, Index Copernicus, DOAJ, SCImago, SPORTDiscus, ERIH PLUS, ProQuest, Open Academic Journals Index, Google Scholar, SHERPA/RoMEO, Crossref, NLM Catalog, Islamic World Science Citation Center, i ROAD.

Više informacija o konferenciji, koja se  održava od 2. do 5. aprila 2020. godine, dostupno je na linku: http://www.csakademija.me/conference/index.html

 

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.