Magistrand Đina Mitrić: Izučavanje klimatskih promjena - moj razlog izbora Metalurško-tehnološkog fakulteta




Magistrand Đina Mitrić: Izučavanje klimatskih promjena - moj razlog izbora Metalurško-tehnološkog fakulteta

ImageOsnovne studije, a zatim i master program Zaštite životne sredine, na Metalurško - tehnološkom fakultetu, sam izabrala kako bih stekla iskustvo i mogla  proučavati prilagođavanje klimatskim promjenama, ali na praktičan način i u interdisciplinarnom okruženju, s ravnotežom između teorijskih i praktičnih znanja, te razvojem vještina. Ovaj program odgovara tačno onome što sam tražila jer kombinuje primijenjeno i teorijsko znanje. Namijenjen je onima koji žele doprinijeti jačanju zajednice na lokalnom, regionalnom, nacionalnm ili globalnom nivou. Takođe, moguće je naučiti stvarne, primjenjive okvire koji se mogu koristiti u praksi.

Meni je to pružilo mogućnost kombinovanja mojih interesovanja za klimatske promjene, s kojima se čitav svijet suočava, ali  i za brojne  zahtjeve i izazove pred kojima se nalazi Crna Gora, koji uslovljavaju uspješnost zatvaranja poglavlja 27. Stečena znanja su mi omogućila učešće u radu brojnih radnih tijela koja rade na usklađivanju politika i zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU. 

Međutim, kako je potrebno uložiti značajne napore u implementaciji i sprovođenju, naročito u sektorima voda, zaštite prirode i upravljanja otpadom, svoja znanja primjenjujem pri realizaciji projektnih aktivnosti iz ove oblasti, u koje sam uključena.

S obzirom na to da sam prethodnih šest godina radno angažovana u oblasti zaštite i zdravlja na radu, na jednom velikom regionalnom projektu, kao nacionalna koordinatorka za Crnu Goru, znanja stečena na ovom fakultu su mi pomogla u boljem razumijevanju izazova i problema u radnoj sredini, posebno kada su u pitanju hemijske i biološke štetnosti, buka i procjena rizika.

Budući da se suočavamo s posljedicama klimatskih promjena, moramo pronaći načine rješavanja potencijalnih opasnosti. Ovaj program pruža način da naučimo kako to učiniti u složenom okruženju. Kombinuje teoriju i praksu i sigurna sam da će takva znanja biti vrlo korisna u budućnosti, posebno imajući u vidu brojne mogućnosti koje se nude kroz različite fondove, na nacionalnom i svjetskom nivou, koji finansiraju projektne predloge, koji promovišu održivi razvoj, prelazak na ekonomiju s niskom emisijom ugljenika i efikasnim iskorišćavanjem resursa i zaštitu životne sredine za sadašnje i buduće generacije.

 

Đina Mitrić, student master studija, studijski program Zaštita životne sredine, MTF Podgorica



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.