Studenti MTF-a na trećem hakatonu E-mobiliši se




Studenti MTF-a na trećem hakatonu <span class="CyrLatIgnore">E</span>-mobiliši se

Treći po redu hakaton „E-mobiliši se“ u okviru projekta Panda Labs Junior for Just Transition, bio je upriličen u hotelu Onogošt u Nikšiću, od 8. do 9. aprila 2023. godine. Među učesnicima našli su se i studenti Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore koji su postigli značajne rezultate.

Dio tima koji je osvojio prvo mjesto na hakatonu bili su studenti studijskog programa Zaštita životne sredine, Anel Perezić i Matija Došljak. Njihova ideja SunBus se zalaže za elektrifikaciju javnog prevoza u opštini Pljevlja, sa akcentom na prevoz učenika koji žive u prigradskim naseljima. Prvoplasirani tim nagrađen je putovanjem u Sjevernu Makedoniju gdje će prisustvovati regionalnoj konferenciji u okviru projekta Panda Labs Junior for Just Transition.

Tim eWalk studentkinje Sare Lukovac sa studijskog programa Hemijska tehnologija  i studenta Zaštite životne sredine Veljka Ajkovića, osvojio je drugo mjesto za ideju o mobilnoj aplikaciji koja promoviše zdrave stilove života aktivnim učešćem u vidu pješačenja, na način što korisnik, upotrebom aplikacije na svom mobilnom telefonu stiče "poene" koji mu kasnije omogućavaju popuste za kupovinu eco-friendly proizvoda, godišnjih karti za ulazak u Nacionalne parkove Crne Gore, kao i kupovine u prodajnim objektima sportske opreme. Na taj način redukuje se upotreba motornih vozila, koja predstavljaju jedan od izvora emisije zagađujućih materija u vazduhu.

Lider trećeplasiranog tima Urban Smart Mobility bio je student Stevan Ćorović sa studijskog programa Hemijska tehnologija. Ideja tima bila je pokretanje NVO koja se zalaže za afirmaciju javnog prevoza kroz podizanje svijesti građana o značaju zaštite životne sredine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.