Zanimljivi eksperimenti organizovani za predškolce na MTF-u





















































Razdragani predškolci zainteresovani za eksperimente koje su za njih osmišljeni na Metalurško-tehnološkom fakultetu u okviru Festivala „Dani nauke i inovacija”, bili su najmlađi gosti Univerziteta Crne Gore 29.09.2023. godine. Zanimljive eksperimente koje je odabrala mr Anđela Lalatović, realizovale su za 341 predškolca, studentkinje Amina Orahovac i Kristina Aleksić. Maleni naučnici su veselo posmatrali kako se biber „udaljava“ od prstića prekrivenih sapunom i kako se suvo grožđe „igra“ u mineralnoj vodi. Učestvovali su u izvođenju eksperimenata sa čarobnim mlijekom i Nenjutnovskim fluidima, miješali su prehrambene boje i ulje, dodavali vodu i posmatrali stvaranje šarene kiše u čaši, a odvajali su i metalne i nemetalne objekte pomoću magneta.

Predškolcima je prikazano i „slaganje tečnosti“. Prof. dr Milena Tadić je u menzurama složila slojeve tečnosti kako bi se djeci na zabavan način objasnili pojmovi gustina i masa. Pričali smo im i o mirisnim molekulima i biljkama. Prof. dr Biljana Damjanović-Vratnica, saradnica mr Mara Kandić i studenti: Ivana Đukić i Petar Šofranac pripremili su bočice biljnih hidrolata. Izolovanje eteričnih ulja i hidrolata biljaka nane, lavande i limuna izvršeno je u našim laboratorijama. Studentkinja Emina Međedović je djeci predstavila različite ekstrakte, a njihov zadatak je bio da po karakterističnom mirisu pogode od koje je biljke dobijen ekstrakt. U  bojankama koje smo pripremili za njih, mogli su da pronađu te biljke i oboje ih prema uputstvima prikazanim na ekranu putem projektora. S obzirom da je voda vema važna za život ljudi, djeca su u bojankama mogla da pronađu i interesantne slike molekula vode.

Posjetu laboratorijama MTF-a, zainteresovanih učenika svih uzrasta, koordinirala je saradnica mr Anđela Lalatović.

Studenti, saradnici i profesori Metalurško-tehnološkog fakulteta se zahvaljuju na interesovanju za učešće u interaktivnoj radionici „Zanimljivi eksperimenti“ vaspitačima i predškolcima iz vrtića „Naša radost“ iz Herceg Novog, kao i podgoričkih vrtića: „Pčelica“, „Maša“, „Pinokio“ i „Đina Vrbica“.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.